Innan pandemin slog till, kunde vi träffas i stora sällskap på släktkalas och dop och födelsedagar. Vid sådana tillfällen ställdes ofta en smörgåstårta fram på bordet. Det är kanske inte så konstigt. Den är matig och går att förbereda dagen innan festligheterna. Dessutom är det relativt enkelt att göra en stor smörgåstårta som räcker till många. Eftersom smörgåstårtan är mäktig behövs dessutom inte så stor bit till var och en.
Vissa älskar den matiga tårtan och andra tycker att den är lite väl mastig. För den som längtar tills pandemin är över och vi återigen kan samlas runt en smörgåstårta, kommer här lite historia om den svenska klassikern. Vi bjuder också på ett enkelt recept som går att anpassa efter hur många bitar du vill göra. Vad tycker du om att ha på smörgåstårtan?
Smörgåstårta i receptbok från 40-talet
Första gången tårta och smörgås nämndes tillsammans var i “Stora kokboken” från 1940 med receptet på en sandwichtårta. Smörgåstårtan har förekommit i olika former – runda, kvadratiska och rektangulära – men just den här var en rund variant med tekaka och stort fokus på garnityren runt om tårtan och vacker dekorering ovanpå.
Några år senare beskriver matskribenten Johan “Jochum” Sjöstrand en tårta av smörgåstyp som han kallar Jönköpingstårta. Den här tårtan bestod av smörbestrukna runda brödbottnar i flera lager som garnerades med hackat ägg och rökt eller rimmad lax.
Dagens smörgåstårta kan garneras med både lax, räkor och olika former av skuret kött – skinka eller hamburgerkött till exempel. Görs smörgåstårta till ett större sällskap har den ofta en rektangulär form och kan med fördel göras på en ugnsplåt eller skärbräda.
Världens längsta tårta
I Köping gjordes världens längsta smörgåstårta den 9 mars 1985 av Hans “Hasse P” Pettersson. Smörgåstårtan blev hela 510 meter lång och ringlade sig längs med Stora gatan genom staden. Tårtan tog plats i Guinness rekordbok och låg till grund för Filip Hammars och Fredrik Wikingssons debutroman “Tårtgeneralen”, som även filmatiserats.
Klassisk smörgåstårta med lax och räkor
Det här är en klassisk smörgåstårta med majonnäs, lax och räkor. Receptet är för 6 portioner.
Du behöver:
- 6 landgångsbröd
- Rumsvarmt smör
- 500 gram skalade räkor
- 6 kokta ägg
- 150 gram varmrökt lax
- 150 gram rökt skinka
- 2,5 dl majonnäs
- 1 dl crème fraîche
- 1 gurka
- 12 rädisor
- 1/2 kruka dill
- 1 citron
- Salt och peppar
Kräm till utsidan:
- 3 dl crème fraîche
- 0,5 dl pepparrotsvisp
Gör så här:
- Hacka hälften av räkorna i bitar. Spara resten till garnering.
- Skala de kokta äggen och hacka dem.
- Skölj och klipp dillen i mindre bitar.
- Skölj citronen och riv skalet av den.
- Blanda majonnäs, crème fraîche, de hackade räkorna och äggen.
- Blanda i hälften av dillen och hälften av citronskalet.
- Smaka av med salt och peppar.
- Smöra 2 av brödskivorna till botten.
- Lägg på hälften av räkkrämen.
- Smöra ytterligare 2 brödskivor och lägg som nästa lager.
- Lägg på resten av räkkrämen och sedan de två sista brödskivorna.
- Till utsidan: vispa crème fraîche, pepparrotsvisp och resten av citronskalet tills krämen blir tjock. Smaka av med salt och peppar.
- Bred på krämen ovanpå smörgåstårtan och på sidorna.
- Ställ in tårtan i kylskåp, gärna över natten.
- Innan servering är det dags för garnering.
- Skär rädisorna och gurkan i skivor.
- Lägg ett lager med rädisor och gurkor längst ut vid kanten, uppe på smörgåstårtan.
- Rulla skinkskivorna i rullor och lägg i mitten av tårtan.
- Lägg räkor på en sidan och bitar av varmrökt lax på den andra sidan.
- Garnera smörgåstårtans kanter med färsk dill.
Servera med mineralvatten eller en kopp kaffe eller te.