Det sägs att man äter med ögat, och det stämmer nog till viss del. Om du har ett barn som fyller år, eller bara vill bjuda på något roligt, så är ett tips att baka kakor med härliga färger.
Här har vi tagit fram två recept på kakor som inte bara ser härliga ut – de är smarriga också. En färgglad vaniljkaka med karamellfärg och strössel för den som gillar klassiska småkakor, och en ljuvlig “chocolate chip cookie” med chokladlinser i regnbågens alla färger för chokladälskaren.
Cirkuskakor med strössel
De här lekfulla kakorna är enkla att göra, men degen ska vila i kylskåp över natten så förbered den dagen innan kakorna ska serveras. Vi bakade kakorna med blå och gul karamellfärg. Den gula färgen blev snarlik degens ursprungsfärg, så skulle vi baka dessa igen skulle vi kanske ha valt att istället ha en röd del och en grön – testa dig fram till några härliga färger som du tycker om.
Du behöver:
- 1/2 citron
- 1,5 dl strösocker
- 200 gram rumstempererat smör
- 1 ägg
- 5,5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljpulver
- Karamellfärg i två olika färger (5-10 droppar av varje)
- Strössel i matchande färg
Gör så här:
- Blanda socker och juice från en halv citron.
- Tillsätt smöret och rör till en smidig kräm.
- Blanda i ägg, mjöl och vaniljpulver och blanda till en smidig deg. Om degen är för lös tillsätter du ytterligare lite mjöl och om den är för smulig tillsätter du lite vatten.
- Dela degen i två lika stora delar och tillsätt karamellfärgen – till exempel röd färg i ena deghalvan och grön i den andra. Knåda degen noga (gärna i hushållsapparat) så att färgen sprider sig i hela degen. Torka ur maskinen mellan gångerna så att färgerna inte blandar sig.
- Platta ut degen i två rektanglar på en bit plastfolie, och slå sedan plastfolien runt varje degbit. Lägg in i kylskåp 30 minuter för att stelna något.
- Ta ut degen ur kylskåp och lägg rektanglarna ovanpå varandra. Rulla ihop de båda färgerna, till en lite tjockare korv, ca 7 cm i diameter.
- Strö ut strösslet på en bit plastfolie och rulla korven i det. Man får ta i lite så att strösslet verkligen fastnar. När du är nöjd slår du in hela degkorven med strössel på, i en bit plastfolie. Lägg degen i kylskåp för att vila över natten.
- Dagen efter tar du ut degen och lägger den på en skärbräda.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär skivor av degen, ca 0,5 cm tjocka, med en vass kniv. Placera skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
Nutellakakor med färgglada chokladlinser
De här sega chokladkakorna är ljuvliga. Smeten räcker till 16 kakor.
Du behöver:
- 2 äggvitor
- 2,5 dl florsocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 1 dl rumstempererad nutella
- 16 dumlekolor
- 1 dl chokladlinser
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvita och florsocker hårt med en elvisp. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ut.
- Tillsätt mjöl och kakao. Blanda försiktigt.
- Vänd sedan ner nutellan och till en blank smet.
- Klicka ut bollar av smeten på en plåt med bakplåtspapper.
- Tryck ner en dumlekola i mitten av varje kaka, och några chokladlinser runt kolan.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Mums!
Huvudbild: Malin Toverud
2 kommentarer
Hej
Jag undrar om citronen i degen? Är den till för smaken eller något annat? Vänligen M
Hej Maria, citronen ger lite syra som balanserar den söta degen, men den ger också vätska. Om man inte har någon citron hemma så går det bra att byta ut den mot 2 msk kallt vatten.