fbpx
Hem DryckVin Rosébubbel under 100 kronor

Rosébubbel under 100 kronor

av Malin Toverud

Våren är här och då passar det utmärkt att dricka ett mousserande rosévin. Ett rosébubbel kan vara perfekt att skåla i innan middagen eller att dricka som sällskapsvin – men fungerar även till lättare rätter och plockmat.

Vi har botaniserat i Systembolagets utbud av prisvärda rosébubbel och har hittat en spännande nyhet, en klassiker och ett par ekologiska flaskor under hundralappen. Har du något favoritvin när det kommer till mousserande rosé?

Baglietti Rosé No. 7 – 89 kronor

Det här rosébubblet kommer i en superhärlig flaska som andas lyx. Flaskan till det här ungdomliga, ljusrosa vinet täcks nämligen av glaskristaller. Vinet kommer från Venetien i Italien, är ekologiskt och ingår i Systembolagets fasta sortiment. Smaken beskrivs som bärig och ungdomlig med mycket frisk smak med inslag av smultron, rosor, persika och rabarber. Vinet bör serveras vid 6-8 grader och passar bra som aperitif, sällskapsdryck och till sallader.

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia – 72 kronor

Ett annan av Systembolagets ekologiska rosébubbel är den här klassiska cavan från Spanien. Cava är benämningen på spansk mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden och som kommer från ett av flertal vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under benämningen Cava. Just den här flaska tillverkas av producenten 1+1=3 som grundades 1985 i Barcelona och är gjord på druvan Pinot noir. Företaget gör både rött, vitt, rosé och cava och hela produktionen är ekologiskt certifierad. Smaken beskrivs som nyanserad, bärig och mycket frisk med inslag av smultron, kex, hallon, nougat och blodapelsin. Även den här flaskan smakar som bäst om den serveras vid 6-8 grader, och passar bra som aperitif, sällskapsdryck eller till sallader. 

La Farra Prosecco Rosé, 2020 – 79 kronor

En nyhet från Italien är den här flaskan Prosecco som ingår i Systembolagets fasta sortiment från och med mars 2021. Vinet är gjort på 85% glera och 15% pinot noir. Druvorna skördas för hand – pinot noir i början av september och glera i slutet av samma månad. Den här flaskan produceras av La Farra som är ett familjeföretag som grundades 1997, och kommer från det så kallade DOC-området i nordöstra Italien. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av persika, örter, hallon, kex och blodapelsin. Vinet passar till sallader och som sällskapsdryck och aperitif.

Charles de Fère Rosé Brut – 69 kronor

Ett mousserande vin från Frankrike ingår i Systembolagets fasta sortiment sedan 2015. Vinet är gjort på cinsault, tempranillo, grenache, sciacarello och bobal. Färgen är ljus, orangerosa och smaken beskrivs som torr, ungdomlig och bärig med inslag av mogna jordgubbar, persika och blodgrapefrukt. Vinet bör serveras vid 6-8 grader och passar som aperitif eller till sallader och kycklingrätter.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar