fbpx
Hem Övrigt Sveriges matproduktion och krislager genom tiderna

Sveriges matproduktion och krislager genom tiderna

av Malin Toverud

Toapappret tog slut i flera livsmedelsbutiker när coronapandemin gjorde sitt intåg under våren. Hur såg det ut med matproduktionen? Världen befinner sig i kris och många länder har stängt ner stora delar av samhället. Än så länge har Sverige varit relativt öppet och var och en har kunnat gå och handla mat och mediciner. Men hur ser krislagren ut? Och hur har de sett ut genom tiderna? Kriser kommer och går och det gäller att bygga upp ett lager av nödvändiga varor så länge tiderna är goda. Det gäller både privatpersoner och samhälle.

Beredskapslager under det kalla kriget

Det finns olika typer att beredskapslager – finansiella beredskapslager, råvarulager och säkrandet av infrastrukturresurser. Frågan om beredskapslager tog fart under det kalla kriget. Då ordnade man lager av nödvändiga mediciner, olja, bensin och mat. De olika lagren minskades kraftig, eller avskaffades helt, när kriget tog slut. Just nu är frågan aktuell igen i och med den rådande pandemin. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ansvarar för frågan om beredskapslager och Livsmedelsverket ska göra riskanalyser av matdistributionen. I och med Sveriges medlemskap i EU har man inte längre nationella livsmedelslager – nu är tanken att man ska hjälpas åt i kristider. Likaså har EU skrivit avtal med läkemedelsbolag att tillhandahålla vaccin när det väl finns ett fungerande sådant på marknaden, varav Sverige tilldelas en viss andel.

Om krisen kommer

För ett par år sedan damp broschyren “Om krisen eller kriget kommer” ner i brevlådan hos de svenska hushållen. Avsändare var just MSB och broschyren innehåller information om hur man kan förbereda sig för en krissituation. Det handlar om allt ifrån att ha en dunk för vatten hemma, eller ett förråd av konserver och nödvändiga mediciner.

Vatten är kanske det viktiga att ha en beredskapsplan för. Vi behöver 3 liter vatten per person och dag. Om strömmen slås ut kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Se till att ha en dunk hemma där du kan tappa upp vatten. Vattnet tappar du när strömmen precis har gått. Du kan också ha PET-flaskor med vatten i frysen. Flaskorna fungerar som kylklampar, men du kan också dricka vattnet om det skulle behövas. Kom bara ihåg att inte fylla flaskan ända upp, då spricker den lätt. Ju svalare och mörkare du förvarar vattnet, desto längre håller det sig fräscht.

Ett matförråd för ett par dagar är också bra att ha hemma. MSB rekommenderar att till exempel ha krossade tomater i förrådet – perfekt att koka pasta i. Annat som kan vara bra att köpa på sig nästa gång du handlar är potatis, kål, morötter, ägg, pålägg på tub, bröd med lång hållbarhet, havredryck, pasta, ris, kaffe och te. Vad har du i ditt beredskapsförråd?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar