Att kontrollera din frys kan hjälpa dig att identifiera och ta bort all mat som har blivit dålig eller inte längre är säker att äta. Vissa livsmedel kan du ha i frysen på obestämd tid men risken är att de förlorar sin kvalité om de legat där för länge. En kontroll av din frys kan alltså hjälpa dig att identifiera vilka livsmedel som närmar sig sitt utgångsdatum. Detta kan hjälpa dig att minska matsvinnet och se till att du får ut så mycket som möjligt av dina matvaror. Sammantaget kan regelbunden kontroll av din frys och dess innehåll hjälpa dig att spara pengar, minska avfallet och äta mat av högsta kvalitet
Om du funderar på att titta in i frysen har vi här listat 10 livsmedel som inte bör förvaras i kylen i mer än 1 år.
Färska frukter och grönsaker
Många färskvaror förlorar sin konsistens och smak om de fryses längre än ett år.
Delikött
Kött som skinka, kalkon och rostbiff kan lätt bli torrt och smaklöst om det fryses för länge.
Bröd
Bröd kan bli gammalt och förlora sin konsistens om det fryses i mer än ett år. Helst bör man inte frysa in bröd i mer än 6-12 månader.
Stekt eller friterad mat
Friterad mat som pommes frites och friterad kyckling, kan lätt bli lite soggigt och förlora sin krispighet om det fryses för länge.
Äggbaserade rätter
Maträtter som paj och frittatas, kan bli gummiaktiga och förlora sin smak om de fryses i mer än ett år.
Majonnäs
Majonnäs kan enkelt separera och bli vattnig om den fryses för länge
Mejeriprodukter
Eftersom mejeriprodukter innehåller mycket fettsyror så kan dessa lätt härskna och förlora sin smak om du låter dem ligga för länge i frysen.
Mjuka frukter
Mjuka frukter som bananer, kan bli mosiga och förlora sin smak om de fryses. Du bör aldrig frysa bananer med skal på. För att de ska hålla så länge som möjligt är det bäst att skala bananen och skiva den i bitar.
Bär
Bär som exempelvis röda vinbär kan lätt bli torra och få sämre färg om de ligger i frysen för länge.
Kött
Nötkött bör inte förvaras i frysen i mer än 6 månader. Det som kan hända om det ligger i frysen för länge är att fettet i köttet härsknar och smaken förändras.
Skaldjur
Skaldjur, som räkor och hummer, kan förlora både smak och konsistens om de ligger i frysen för länge. Helst bör man äta dem inom 6–8 månader.