fbpx
Hem Recept 11 olika matrester och några kreativa sätt att använda dem på

11 olika matrester och några kreativa sätt att använda dem på

av Redaktionen

Det är bra att använda sina matrester av flera anledningar. För det första bidrar det till att minska ditt matsvinn, vilket är viktigt av både miljömässiga och ekonomiska skäl. När vi slänger mat slösar vi också på de resurser som gick till att producera, transportera och förvara maten. Det kan även vara ett sätt att bli mer kreativ i köket och komma på nya och intressanta måltider. Med lite fantasi kan överbliven mat från kvällens middag förvandlas till alla möjliga läckra rätter. Har du svårt att komma på vad du ska använda dina rester till? Här kommer 11 olika matrester och några kreativa sätt att använda dem på 

Kycklingrester: Du kan använda överbliven kyckling till att göra kycklingsoppa eller gryta, en klassisk caesarsallad eller kycklingröra med curry.

Grönsaker: Rosta överblivna grönsaker i ugnen med lite olivolja och kryddor för ett gott tillbehör, eller använd dem för att göra en frittata eller omelett. Du kan också lägga dem i en gryta och äta till ris för en snabb och enkel middag.

Bröd: Använd bröd för att göra brödkrutonger till en sallad eller gör ströbröd av det. 

Örter: Frys in överblivna örter i isbitsformar med lite vatten eller olja så kan du använda dessa till andra middagar. Du kan också använda dem för att göra ett örtsmör eller pestosås.

Ost: Riv överbliven ost och lägg den i frysen i en påse. Använd den sen till exempelvis en ostsås till pasta, lasagne eller broccoligratäng. Ha den i en omelett eller till tacomyset. 

Ris: Du kan använda överblivet ris för att göra fried rice (stekt ris) eller ris- och bönburritos. Du kan också spara riset som det är och ha som tillbehör till en gryta nästa dag. 

Potatis: Du kan skiva överbliven potatis och steka dem i stekpanna eller göra potatisbullar. Du kan också mosa dem och göra potatismos istället, tillsätt lite smör och grädde bara.

Pasta: Använd överbliven pasta för att göra en pastasallad eller frittata. Du kan också blanda den med lite tomatsås och ost och grädda den i ugnen för en snabb och enkel pastagratäng.

Rostbiff: Du kan använda överbliven rostbiff för att göra en matig nötköttsgryta. Du kan också skiva den tunt och ha på en macka tillsammans med rostad lök och remouladsås. Då har du gjort dig ett eget smörrebröd. 

Bär: Du kan använda bär för att göra en smoothie, en bärsås till glass eller pannkakor, eller en bär- och yoghurtparfait. Du kan också blanda dem i din havregrynsgröt eller använda dem för att toppa en skål med flingor.Bacon: Du kan använda överblivet bacon för att ge en krispig, rökig smak till en mängd olika rätter. Några idéer inkluderar att lägga till det i en sallad, använda den som topping till bakad potatis eller hamburgare, eller smula den öv

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar