fbpx
Hem Mellanmål Förbered och planera måltider för att spara tid – 8 förslag

Förbered och planera måltider för att spara tid – 8 förslag

av Redaktionen

Att på förhand planera och förbereda dina måltider är ett bra sätt att se till att du äter hälsosamma och balanserade måltider. Det sparar också tid då du kan sätta i gång med matlagningen och veta att alla ingredienser finns hemma. Det sparar dig pengar då du minska matsvinnet och då det minskar tillfällena för impulsköp. Genom att följa dessa tips kan du spara tid och ansträngning i din matlagning. De gör också att du kan njuta av läckra och näringsrika måltider samtidigt som du minimerar din tid i köket och sparar pengar på både onödiga utemåltider och spontaninköp av ingredienser

1.     Veckoplanering

Planera dina måltider för veckan och ta hänsyn till eventuella händelser eller hektiska dagar som kan påverka ditt måltidsschema. Detta hjälper dig att hålla ordning och undvika sista minuten beslut.

2.     Förbered en inköpslista

Gör en inköpslista baserad på din veckoplan och håll dig till den när du handlar. Detta sparar dig både tid och pengar.

3.     Storkok

Laga många portioner på en gång. Gör storkok med mat som soppor, stuvningar och grytor och frys in dem i portioner. 

4.     Använd en Slow cooker

Slow cookers är utmärkt verktyg för måltidsförberedelser eftersom de kan användas för att laga stora mängder mat med minimal ansträngning.

5.     Förbered ingredienser i förväg

Skär och hacka grönsaker, koka spannmål och förkoka proteiner och förvara dem sedan i kylen eller frysen för senare användning.

6.     Utnyttja rester

Använd resterna till att göra nya måltider av. Många rester kan man göra finfina soppor och grytor på.

7.     Laga mat med en vän

Att laga mat tillsammans med en vän är ett bra sätt att spara tid och ansträngning eftersom ni delar på uppgifterna och ingredienserna. Dessutom kan plötslig matlagningen blir rolig i stället för att kännas som bara en uppgift som ska göras.

8.     Ha hälsosamma mellanmål till hands

Se till att ha hälsosamma mellanmål som frukt, nötter och grönsaker lätt tillgängliga och förberedda så att du kan ta med dem när du är på språng. Detta hjälper dig att undvika ohälsosamma mellanmål.

Metoden är också bra för din hälsa då den ger dig full kontroll på ingredienser och portionsstorlekarna. Dessutom möjliggör den en kontinuitet i din vardag vilket kan vara fördelaktigt för ditt allmänna välbefinnande. Sammantaget är förberedelse och planering av måltider ett bra sätt att säkerställa att du har läckra och näringsrika måltider som är redo att ätas när du behöver dem.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar