Hem Bakning Baka 7 sorters kakor

Baka 7 sorters kakor

av Malin Toverud

Förr i världen skulle du bjuda på minst sju sorters kakor när du hade kafferep. Om du bjöd på färre ansågs du vara snål och om du bakade fler sorter så ansågs du högfärdig. De sju sorterna man avser är småkakor, sen kunde värdinnan förstås bjuda på bullar, tårta eller någon mjuk kaka också. I dag blir de flesta imponerade om du har bakat en sorts kaka. Men om du verkligen vill ställa till med ett klassiskt kafferep, vilka sju sorter ska du då baka? Det finns faktiskt inga bestämda sorter, men det är vissa favoriter som brukar ingå i begreppet “Sju sorters kakor”. Här har vi valt ut några favoriter.

Bondkakor

Bondkakan är en av de småkakor som brukar räknas in i de klassiska sju sorterna. Den är en knapriga kaka med smak av mandel.

  • Till 20 kakor rör du 50 g rumsvarmt smör med 0,5 socker och 1 msk sirap.
  • I en annan bunke blandar du 1,5 dl mjöl, 0,5 tsk bikarbonat och 0,5 dl hackad mandel.
  • Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen och vispa till en smulig deg.
  • Forma degen till en rulle och vira in i plastfolie. Låt degen vila i kylskåpet i minst 2 timmar (den kan ligga i kylen över natten).
  • Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10 minuter.
Foto: Malin Toverud

Chokladsnittar

Chokladsnittar är populära hos både stora och små. De är både krispiga och sega på samma gång och dessutom superenkla att baka.

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Till 24 snittar rör du ihop 100 g rumsvarmt smör med 1,5 dl socker.
  • Blanda i 2,5 dl vetemjöl, 2 msk kakao, 1 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker. Blanda till en smidig deg.
  • Dela degen på 4 delar och rulla ut till längder (ca 2 cm tjocka) på plåtar med bakplåtspapper. Platta ut längderna med händerna och pensla över dem med 1 uppvispat ägg. Strö över med pärlsocker (ca 0,5 dl).
  • Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut plåtarna och skär längderna i sneda bitar direkt när du har tagit ut dem ur ugnen. Låt svalna innan servering.

Drömmar

Drömmar är faktiskt en dröm! Ljuvligt frasiga och försvinnande goda.

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • För 20 drömmar blandar du 50 g rumsvarmt smör med 1,5 dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Blanda i 0,5 dl neutral olja, lite i taget.
  • Blanda ut 0,5 tsk hjorthornssalt med 0,5 dl mjöl och blanda i smeten. Tillsätt ytterligare 1,5 dl mjöl och blanda till en smidig deg.
  • Rulla små kulor av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lite lätt med en gaffel för att platta ut kulorna. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Finska pinnar

Finska pinnar är spröda mördegskakor med mandel.

  • Till 30 kakor rör du 100 g rumsvarmt smör med 2 dl vetemjöl, 0,5 dl socker och 3 rivna bittermandlar.
  • Låt degen vila i kylskåp 1 timme.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dela degen i två delar och rulla ut till fingertjocka längder. Pensla med 1 uppvisat ägg och strö över med hackad mandel (0,5 dl) och pärlsocker (2 msk).
  • Skär längderna i 5 cm långa bitar. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

Kolasnittar

Sega kolasnittar är en riktig favorit.

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Till 20 snittar rör du 100 g rumsvarmt smör med 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 2 msk mörk sirap.
  • I en annan bunke blandar du 2,5 dl mjöl med 1 tsk bakpulver. Blanda ner mjölblandningen i smörsmeten och arbeta ihop till en deg.
  • Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Platta ut med händerna.
  • Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Skär längderna på snedden direkt när du tagit ut plåtarna ur ugnen. Låt svalna.

Nötkakor

Busenkla nötkakor går snabbt att göra och blir sega och härliga.

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • För 25 kakor rör du 50 g rumsvarmt smör med 1 dl socker, 1 ägg och finhackade hasselnötter (av 200 g nötter).
  • Klicka ut smeten med två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en hel hasselnöt på toppen av varje kaka.
  • Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Schackrutor

Schackrutor är inte bara goda, de är vackra också. De görs på en mördeg som delas upp i två delar, där den ena smaksätts med kakao.

  • För 25 kakor rör du 125 g rumsvarmt smör med 0,5 socker och 2,5 dl mjöl till en smidig deg.
  • Dela degen i två delar. Blanda 2 tsk vaniljsocker i den ena och 1 msk kakao i den andra.
  • Dela båda delarna i två delar och rulla ut till fyra längder. Platta till kanterna så att rullen blir fyrkantig. Lägg ihop de fyra fyrkantiga längderna så att de bildar ett schackmönster. Låt degen ligga i kylskåpet i 1 timme, så blir den lättare att skära sen.
  • Sätt ugnen på 200 grader. Skär schacklängden i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10 minuter.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar