Hur ofta äter du vegetariskt? Vissa rätter passar utmärkt att göra på grönsaker istället för på kött, och vill man ha samma karaktär som kött så finns olika soja- eller proteinbaserade produkter att ersätta köttet med. Kroppen mår bra av att äta varierat och äter du mycket kött så finns anledning att testa någon av de alternativen som vi listar här. Det är dessutom klimatsmart och hållbart att äta ett par vegetariska måltider i veckan.
Tikka Masala på tofu
Den här indiska grytan är precis lika god med tofu (gjord av sojabönor) som med kyckling. Först gör du såsen, som du sen häller den stekta tofun i.
- För 4 portioner skalar och hackar du 1 gul lök. Bryn löken i olja. Tillsätt 1 tsk gurkmeja, 0,5 msk spiskummin, 1 msk garam masala, 1 tsk chilipulver, 1 krm malen kardemumma, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk riven ingefära och 1 dl vatten.
- Rör ihop till en tjock kryddpasta.
- Häll i 500 g krossade tomater, 1 dl vatten och 2,5 dl grädde (alternativt havregrädde). Låt såsen puttra i 10 minuter.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek 400 g tärnad tofu. Pudra över 1 tsk curry över tofun och stek i ett par minuter. Tillsätt tofun i såsen och låt sjuda ett par minuter. Servera med ris och naanbröd.
Sparrisburgare med het avokadosalsa
En sparrisburgare är ett krispigt alternativ till en hamburgare gjord på kött. Om du vill kan du även steka eller grilla en bit ost till hamburgaren. Halloumi är en perfekt ost att grilla eller steka, den ger ett härligt tuggmotstånd. Picklad rödlök är ett gott tillbehör eftersom den bryter av med sin syra.
- Skala och skiva 1 rödlök och blanda med 2 msk rödvinsvinäger och 0,5 tsk socker. Låt stå medan du förbereder resten av rätten.
- En avokadosalsa gör du enkelt på 3 mogna avokado som du mosar med en gaffel. Blanda i 1 msk finhackad lök, 1 msk finhackade korianderblad, 2 tsk finhackad chilifrukt, 1 krm salt och juice från 1 lime.
- Stek 16 gröna sparrisar i olja i ett par minuter.
- Montera burgaren med bröd, ett salladsblad, en klick avokadosalsa, 4 gröna sparrisar, 1 skriva halloumi (går att utesluta), picklad rödlök och det andra brödet på toppen. Så grön och krispig!
Vegetarisk bourgogne
Den här franska klassikern bli riktigt god med champinjoner istället för kött.
- Till 4 portioner behöver du 650 g champinjoner som du skär i fjärdedelar.
- Bryn svampen i olja tillsammans med 2 gula lökar i delar, 2 hackade vitlöksklyftor och 3 morötter som du skalar och skär i slantar. Salta och peppra.
- Strö över 2 msk mjöl och blanda i 1 msk tomatpuré, 3 lagerblad, 2 dl vatten, 2 dl rödvin och 2 grönsaksbuljongtärningar.
- Låt puttra tills morötterna blivit mjuka. Servera med ris och grönsallad.