fbpx
Hem DryckVin Svenska viner som går att köpa på Systembolaget

Svenska viner som går att köpa på Systembolaget

av Malin Toverud

I Sverige finns vingårdar från norr till söder. Solaris är en populär druva som klarar vårt kyliga klimat. Temperaturen för att odla vin är kanske mest gynnsam i södra Sverige och på Gotland och Öland, men visste du att det även görs vin på blåbär och lingon – i Norsjö i Västerbotten? Det finns både vitt-, rött- och rosévin som är svenskproducerat. Här har vi samlat några av vinerna som går att köpa på Systembolaget.

Systembolaget

Arilds Vingård Solaris Muscaris, 2019 – 121 kronor

Det här skånska vinet finns i Systembolagets lokala sortiment. Det är gjort på solaris och muscaris och bör serveras vid 8-10 grader som aperitif. Vinet passar också bra till sallader eller rätter av fisk- och skaldjur. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och mycket frisk – nyanserad smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, persika, fläder och lime. Under sommarhalvåret kan man besöka vingården och bo över i ett av tälten på vingårdens “Glamping”.  

Systembolaget

Grythyttan Rosé 2019 – 118 kronor

Från Hällefors kommer ett rosévin gjort på äpplen och hallon. Det ingår i Systembolagets lokala sortiment och beskrivs ha en fruktig smak med inslag av röda äpplen, hallon, persika, örter och pomerans. Det rekommenderas som sällskapsdryck och som vin till rätter av fisk och kyckling. Det produceras av Grythyttan vin och smakar bäst om det serveras vid 8-10 grader.

Systembolaget

Gutevin Båtels Cuvée, 2019 – 169 kronor

Från Gute Vingård i Havdhem på södra Gotland, kommer det här vita vinet gjort på solaris och phönix. Vinet är ljusgult till färgen och smaken beskrivs som fruktig, något aromatisk med inslag av gröna äpplen, krusbär, mineral, nektarin och citrus. Vinet igår i Systembolagets lokala sortiment och passar som aperitif, men också till sallader och rätter av fisk och skaldjur.

Systembolaget

Wannborga Neptuni 2013 – 249 kronor

Från Öland kommer det här röda vinet gjort på rondo, leon milot och regent. Det har en mörkröd färg och passar bra till rätter av lamm- och nötkött. Det smakar bäst om det serveras vid 16-18 grader och beskrivs av Systembolaget ha en utvecklad, fruktig smak med fatkaraktär och inslag av svarta vinbär, eneträ, torkade blåbär och vitpeppar. Under sommaren kan man besöka vingården med tillhörande restaurang för provsmakning.

Systembolaget

Rålund Classic Torrt vin av Blåbär, 2018 – 184 kronor

Det här blålila vinet gjort på blåbär ingår i Systembolagets fasta sortiment. Producenten IDUNN Norsjö Wine & Co gjorde sitt första blåbärsvin 2012 i en by som heter just Rålund och efter ett samarbete med en vinmakare i Kanada lyckades man professionalisera processen så pass mycket att man lyckades ta blåbärsvinet till Systembolagets fasta sortiment. Vinet bör serveras vid 18 grader och passar till nöt, lamm och vilt. Smaken beskrivs som bärig, nyanserad. En balanserad smak med liten strävhet med inslag av blåbär, skogshallon, vanilj och mynta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar