fbpx
Hem Råvaror Olivoljans historia

Olivoljans historia

av Malin Toverud

Olivolja går att använda till mycket. Det är en relativt neutral olja som är trevlig att steka i, eller att använda för att ringla över rotfrukterna innan de ska rostas i ugnen. Till salladsdressing passar olivoljan också bra tillsammans med balsamvinäger och en knivsudd peppar. Äter man ute på resturang kring Medelhavet så får man ofta in en flaska olivolja tillsammans med brödet, för att ringla över brödet, innan man äter det.  

Olivträdet – en av de äldsta växterna i medelhavsområdet

Det är kanske inte så konstigt att den där flaskan med olivolja kommer fram på bordet just i länderna kring Medelhavet. Dessa länder har nämligen en lång tradition av att skörda oliver och tillverka olivolja. Olivträdet – Olea Europa – är en av de äldsta kultiverade växterna i området kring Medelhavet. De äldsta fynden från olivoljetillverkning som gjorts, kommer från Syrien och även från Kreta. Där har man hittat förvaringskärl som är från år 3000 före Kristus. Därifrån spred sig tillverkningen till Turkiet, via Grekland och även till Italien, Spanien och Frankrike. Olivoljan tros även vara en av de äldsta handelsvarorna. Man har hittat dokumentation från 1700-talet före Kristus om regleringen av olivoljehandeln i Babylonien.

Innehåller nyttigheter

Redan på 400-talet före Kristus insåg man att oliver och olivoljan innehöll nyttigheter. Den första läkaren, Hippokrates, rekommenderade oliver och olivolja som vitaminkur och mediciner. Olivoljan har också använts för att stärka och ge lyster åt hyn. I dag vet man att olivolja innehåller en stor mängd antioxidanter, så kallade polyfenoler.  

Så skördas oliverna

Oliverna skördas under hösten och vintern. I Europa börjar man att skörda oliverna i slutet av september. De oliver som skördas i början av säsongen är inte helt mogna, men är då mer smakrika och innehåller fler antioxidanter. Senare under vintern skördas mogna oliver, med färre antioxidanter, som ger en mildare olja.  

En stor andel nyttigt fett

Olivolja som klassas som “Extra Virgin Oliveoil”, som på svenska brukar kallas kallpressad jungfruolja, är tillverkad med mekaniska metoder utan kemiska tillsatser. I Sverige är det ungefär 90 procent av all olivolja som säljs i affärer som är klassad som kallpressad jungfruolja. Inom den kategorin kan dock smak och kvalitet variera beroende på när oliverna skördas, vilken sorts oliv det är och hur den har vuxit. Olivolja består av hundra procent fett, varav 85 procent så kallat omättat fett och 15 procent det något onyttigare mättade fettet. Oljan som kallpressas innehåller dessutom polyfenoler, som är en sorts antioxidanter som är nyttiga för kroppen.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar