Hem Lättlagat 5 goda middagar du kan göra på dina rester

5 goda middagar du kan göra på dina rester

av Malin Toverud

Har du tröttnat på resterna i kylskåpet? Lugn, här får du tips på nya rätter som du kan göra på dina rester. Mycket godare och roligare än att äta samma maträtt flera dagar i rad.

Makaronipudding

Det här är en riktig succé, både för stora och små. Har du makaroner och korv över från middagen, så går det busenkelt att laga en makaronipudding. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsform och strö ut makaronerna. Dela korven i slantar och fördela i formen. Ett tips är att steka upp lite baconbitar och lök. Det kan också vara gott att ha halverade körsbärstomater i gratängen. Rör ihop en äggstanning med 3 ägg, 3 dl mjölk (gärna röd), 150 g riven ost och lite salt och peppar. Häll över makaronerna, och grädda gratängen i 225 grader i ungefär 20 minuter. Knaprigt och supergott!

Bondomelett

I en bondomelett kan du ha lite av varje, beroende på vad du har för rester i kylen. Potatis, korv, rökt fläsk, lök, svamp och tomater passar bra i omeletten. Äggsmeten gör du av 6 ägg som du vispar samman med lite salt och peppar. Ta fram de rester du har i kylskåpet, och stek i olja. Häll över äggen, och rör försiktigt så att äggsmeten rinner till botten. När äggsmeten börjar stelna, lägg en tallrik ovanpå stekpannan och vänd så att omeletten hamnar på tallriken. Strö över lite persilja.

Tacopaj

Paj brukar jag göra på rester av köttfärs eller tacofärs. Det är supergott och enkelt. Till pajdegen behöver du 3 dl mjöl, 125 g rumstempererat smör och 2 msk vatten. Knåda ihop till en deg och tryck ut i en rund form. Nagga med gaffel och förgrädda i 10 minuter i 225 grader. Blanda tacofärsen med en halv burk majs och 1 dl kidneybönor. Fördela färsröran i det förgräddade pajskalet. Toppa, om du vill, med tomatskivor, riven ost och paprikapulver. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Här finns recept på fler härliga pajer >>

Krämig kycklinggratäng

Har du kyckling och pasta över? Då passar den här krämiga kycklinggratängen perfekt. Skär den färdiglagade kycklingen i bitar. Blanda med pasta och 300 g mild mjukost. Plocka bladen från en halv kruka färsk basilika och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Gratinera i ugnsform i 225 grader i ungefär 10 minuter.

Pytt i panna

Pytt i panna är resternas paradrätt. Ofta har man potatis och korv i pytt i panna, men det är bara att blanda ner det du har i kylskåpet – falukorv, kyckling, bacon, morötter, palsternacka. Hacka 2 gula lökar och tärna ingredienserna du vill ha i din pytt. Stek i stekpanna i olja till allt har fått en fin yta. Servera med stekt ägg och inlagda rödbetor. 

Du kanske också gillar

1 kommentera

Karin oktober 14, 2020 - 2:28 e m

Tack för alla ” goda ” tips
🤗

Svara

Skriv en kommentar