fbpx
Hem DryckVin 5 saker du inte visste om champagne

5 saker du inte visste om champagne

av Malin Toverud

När det är något särskilt vi firar plockar vi gärna fram en flaska champagne. Det mousserande vinet kommer från distriktet i norra Frankrike med samma namn, och det är endast mousserande vin därifrån som får kallas för champagne. Champagne är dyrare än andra sorter av mousserande vin, och vi har tagit fram fem fakta om drycken som kanske avslöjar varför det är just så.

Klimatet unikt i Champagne

Klimatet i distriktet Champagne är unikt och precis perfekt för att framställa vin av hög kvalitet. Det är svalt, vilket gör att druvorna knappt mognar. Det bidrar till en hög syrahalt som gör vinet friskt. Jorden innehåller också hög halt av krita som gör att champagnen får sin speciella mineralkaraktär.

Lagras i minst 15 månader

Champagne utan årgång, så kallad “standardcuvéer”, är en blandning av viner från olika årgångar och från olika platser på vingården. Genom blandningen lyckas champagnetillverkaren hålla samma karaktär på drycken från år till år. Även årgångslös champagne måste lagras länge. Minst 15 månaders lagring krävs för champagnen – 12 månader för jäsning och 3 månader i källaren.  

Årgångsbetecknad champagne kräver längre lagring

Vissa år är skörden extra bra och då producerar gårdarna årgångsbetecknad champagne, så kallad “millésimé” på franska. Vinet ska då lagras med jästfällning (socker och jäst tillsätts flaskan) i minst 3 år. Årgångschampagne går också bra att lagra hemma, riktigt fina sorter kan du ha i vinkällaren i årtionden.

Druvorna skördas för hand

De flesta sorter innehåller de två blå druvorna pinot meunier och pinot noir, och den gröna druvan chardonnay. För att undvika att de blå skalen krossas och färgar vinet, så skördas druvorna för hand och pressas varsamt. Så det är inte konstigt att champagne kostar en slant!  

Världens dyraste champagne

Världens dyraste champagne är en flaska “Gout de Diamant Brut” som kostar 1,5 miljoner euro. Flaskans höga pris har dock inte bara med drycken att göra utan påverkas även av flaskans design. På flaskan sitter nämligen en 19 karats diamant och en guldetikett som är gjord av 18 karats guld. Smakar det så kostar det, som man brukar säga.

För den som vill njuta av ett gott mousserande vin utan att bli fattig, bör välja det som brukar kallas champagnens lillebror – nämligen en flaska Crémant. Crémant tillverkas på samma sätt som champagne, med en andra jäsning på flaska, men med enda skillnaden att vinet inte kommer från Champagne-distriktet. Här kan du läsa mer om viner du alltid ska ha hemma >>

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar