fbpx
Hem DryckVin Vinerna du alltid ska ha hemma

Vinerna du alltid ska ha hemma

av Malin Toverud

Ett litet vinförråd är ett måste, om du får spontanbesök eller vill fira något. Det kan vara bra att ha några flaskor som passar till det mesta, och ett par flaskor till särskilda tillfällen. Om du hittar ett vin som du tycker om, passa på att köpa ett par flaskor av det, så räcker det även till ett större sällskap.

Mousserande vin

Är det något storslaget som ska firas, så är det champagne som gäller. En prisvärd champagne gjord på Grand Cru-druvor är “Pierre Peters Blanc de Blancs Grand Cru”, som topprankas i flera tester. Förutom en flaska champagne, kan det vara trevligt att ha ett enklare bubbel hemma. En sorts bubbel i mellanprisklass, där du får mycket för pengarna, är Crémant. Det är ett mousserande vin som framställs på samma sätt som champagne, men som inte kommer från champagnedistriktet och därför inte får kallas champagne. Precis som champagne, får crémant jäsa en andra gång i samma flaska som det ska säljas i. Under 150 kronor hittar du till exempel “Langlois Brut Crémant” och “Louis Bouillot Crémant de Bourgogne”. En cava eller prosecco kan du få under hundralappen. På Systembolagets egna topplista hamnar “Vilarnau Brut Nature Organic Cava” högt upp.

Rött vin

Tänk på att matcha vin och mat. Det handlar inte bara om att hitta smaker som passar varandra, utan även att faktiskt ta fram ett dyrare vin till lyxmåltiden och ett enklare vin till vardagsmaten. I vinets beskrivning framgår ofta vilka rätter vinet passar till. Av de lite enklare rödvinerna hamnar det nya vinet från Rioja “Marqués de Cáceres 2015”, högt upp listorna – och den nya årgången av Beaujolais “Beaujolais Villages Marc Dudet 2018” som kostar under hundralappen, beskrivs som fin och lätt.

Vitt vin

Friskt vitt vin passar till fisk och skaldjur och ett lite fylligare vitvin passar bra till kyckling och ljust kött. Ett vin från Portugal som återfinns på flera listor över prisvärda viner, är “Ribeiro Santo 2018”. Det rekommenderas till fisk, kyckling och fläsk. Ett annat vitt vin under hundralappen, som har fått fina betyg, är det tyska “Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2018”.

Alkoholfritt vin

Även om du är chaufför kan det trevligt att vara med och skåla i mousserande. “P.Lex Pure” är ett alkoholfritt bubbel som du kan köpa för 65 kronor på Systembolaget. För strax under hundralappen kan du få en vegansk bubblande rosé från Frankrike gjord på chardonnay och Pinot noir – “Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé”. Från Sydafrika kommer det alkoholfria rödvinet “Cognato Red” som har fått fina betyg. Vill du istället dricka vitt vin, finns det alkoholfria alternativet “Aldea 0,0” från Spanien, för 50 kronor.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar