fbpx
Hem Råvaror Så smaksätter du med umami – den femte grundsmaken

Så smaksätter du med umami – den femte grundsmaken

av Malin Toverud

När du lagar mat är det bra att ha koll på de fem grundsmakerna salt, sött, surt, beskt och umami. De fyra första är hyfsat lätta att förstå, men vad är egentligen umami och hur använder du den i matlagningen? Här får du några tips.

Förstärker andra smaker

Det kanske inte är så konstigt att umami förknippas med asiatisk mat. Smaken upptäcktes nämligen i Japan 1908 av den japanske kemiprofessorn Kikunae Ikeda. Umamismaken kan var svår att beskriva, men ett konkret exempel på umamismak är misospppan, som man brukar få till sushi.

Var och en av de fem grundsmakerna fungerar som en signal för näringsämnen. Umami är smaken av aminosyror och nukleotider, och signalerar när maten innehåller protein.

När du lagar mat ska du försöka hitta en balans i smaksättningen. Syran minskar sötman, men framhäver sältan till exempel. Om du vill dra ner på saltet är det perfekt att använda umami i matlagningen. Umamin gör nämligen att rätten smakar mer välbalanserat och därför brukar den extra nypan salt inte behövas. Umami sägs förstärka andra smaker. Vissa beskriver smaken som en rund buljongsmak, andra som en mix av salt, sött och nötigt. Den kemiska benämningen är natriumglutamat som finns i olika kryddblandningar. Naturligt finns umami i bland annat parmaskinka, parmesanost, svamp, skaldjur och tomat – men numer kan man köpa umami på både burk och tub.

Maträtter som innehåller umami

Umami finns naturligt i sardeller, soltorkade tomater och parmesanost. Gör du en pasta pesto, tillsätt gärna soltorkade tomater och toppa med parmesanost, då lyfter rätten. Umami passar även bra med grillat kött, och för att förstärka den grillade smaken, blanda gärna i lite umamipulver i smeten när du gör egna hamburgare. Det fungerar lika bra i vegofärs som i köttfärs. Skiva svamp och tomat som du lägger en kort stund på grillen. Servera med krispiga parmesanchips, så har du maxat umamismaken i rätten.

Tillsatser som ger mer umami

När du lagar mat och tycker att fylligheten saknas, så kan du testa att tillsätta umami. Umami finns i buljongpulver, asiatisk fisksås eller sojasås. Har du provat att tillsätta soja till korvstroganoffen? Det blir supergott och ger vardagsklassikern ett härligt djup.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar