fbpx
Hem Råvaror 5 spännande delikatesser från Norrland

5 spännande delikatesser från Norrland

av Malin Toverud

De långa ljusa sommarnätterna, de rena och kalla fiskevattnen och den vilda naturen. Från Norrland kommer många fantastiska råvaror och produkter: Potatis, löjrom, vilt, kött, charkuterier, ägg, bär och svamp. Här nedan listar vi några av dem!

Hjortron

Hjortron kallas skogens guld, och det kan man lätt förstå. De gulorange bären passar utmärkt som sylt eller till desserter. Hjortron trivs på fuktiga marker, som myrar och mossar. Hjortronblomman är känslig för frost, men när blomningen är över är hjortronplantan mycket köldtålig. Den klarar temperaturer ner till -40 grader, så det kanske inte är så konstigt att det här bäret är vanligt förekommande i Norrland. Har du provat våfflor med rårörda hjortron och chèvre? Det är en riktig höjdare.

Ren- och viltkött

Viltkött är ett relativt nyttigt kött och den låga fetthalten gör att det har lång hållbarhet i frysen (2-3 år). Det viltkött som svenskar äter mest är älgkött. Det går även att få tag på kött från rådjur, hjort, ren, vildsvin, småvilt och fågel. Förutom att vara fettsnålt, innehåller viltkött högre halter av järn och zink, än annat kött. Ett gott och enkelt recept på renkött är renskavsgryta med svamp och lingon. Renskav hittar du i frysdisken i välsorterade livsmedelsaffärer.

Löjrom

Kalix löjrom är en delikatess som kommer från siklöja i Bottenviken. Fisken trålas från slutet av september och fem veckor framåt, i ett reglerat område från Åbyälvens utlopp i söder till Torne älvs utlopp i norr. Totalt fiskas över 1000 ton siklöja per år. Det enda som tillsätts romen, innan den fryses in, är lite salt. Servera löjrommen på rostat bröd tillsammans med crème fraiche, rödlök och citron. Kalix löjrom smakar som bäst när rätten hålls enkel och råvaran får träda fram.

Fjällsik och -röding

Siken är en laxfisk som kan bli upp till 70 cm lång. Den går att fiska i Norrland, och lever i sötvatten, men vissa arter kan vandra ut i havet. Sikens kött är vitt och är en uppskattad matfisk eftersom den är lättrensad och har en god smak. Även rödingen är en laxfisk och förekommer i kallt och klart vatten, till exempel i djupa fjällsjöar. Fjällrödingen är god att ugnsbaka med salt, peppar, citron och lök.  

Ost från fjällkor

De flesta känner till Västerbottenost, den lagrade och smakrika osten från Burträsk i Västerbotten. Men det finns flera varianter av ost från fjällkor. I ett mejeri i Vuollerim i Norrbotten framställs bland annat osten Gärda, en ost som kommit på tredje plats i ost-VM. Västerbottenpaj passar som ett utmärkt tillbehör till kräftor och serveras gärna med en klick Kalix löjrom. Här finns ett enkelt recept på “Små västerbottenpajer”.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar