Hem Recept 7 härliga höstpajer för fest och vardag

7 härliga höstpajer för fest och vardag

av Malin Toverud

Paj är perfekt att att bjuda på och går att förbereda dagen innan gästerna kommer. Här får ni tips på sju härliga höstpajer – två pajer som passar som förrätt, tre matpajer och två efterrättspajer. Ta tillvara höstens läckerheter och bjud på en härlig paj.  

Minipajer med kantareller

De här minipajerna passar perfekt till förrätt eller drinktilltugg. Har du hittat egna kantareller så blir pajerna superlyxiga, men det går också bra med konserverade kantareller. Låt de rinna av väl om du använder kantareller på burk. Sätt ugnen på 200 grader. Stek kantareller och salladslök i smör. Låt vila. Till pajdegen (15 st minipajer) behöver du mjöl, smör och vatten. Knåda ihop 125 g rumstempererat smör med 3 dl mjöl och 2 msk vatten. Tryck ut i små aluminiumformar. Förgrädda pajskalen i ugnen i 10 min. Till äggstanningen rör du ihop 2 ägg och 2 dl mjölk (gärna röd). Salta och peppra. Lägg ut kantarell- och lökblandningen i pajskalen, häll över äggstanning och toppa med riven ost. Grädda i ugnen i 15 minuter.

Små västerbottenpajer

Västerbottenpaj passar utmärkt som tillbehör till kräftor. De här ljuvliga småpajerna är superenkla att göra. Pajdegen är densamma som ovan. Till äggstanningen behöver du 4 ägg, 2 dl mjölk och 6 dl riven västerbottenost. Salta och peppra. Klicka i ägg- och oströran i de förgräddade pajskalen, och grädda ytterligare 15 minuter i 200 grader.

Köttfärspaj

Köttfärspaj är den ultimata vardagspajen. Om du gör den på rester av köttfärs eller tacofärs så går det supersnabbt. Sätt ugnen på 225 grader. Gör en pajdeg på 3 dl mjöl, 125 g rumstempererat smör och 2 msk vatten. Tryck ut i en rund form och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter. För köttfärspaj: fyll det förgräddade pajskalet med köttfärs. Toppa med skivade tomater och riven ost. Grädda i ugnen i ungefär 20 minuter. För tacopaj: blanda tacofärsen med en halv burk majs och 1 dl kidneybönor. Häll i tacoblandningen i det förgräddade pajskalet och toppa med riven ost. Grädda i ungefär 20 minuter. Servera med crème fraiche.

Vegetarisk paj

Den här vegetariska pajen blir extra knaprig med linfrön i degen. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop 3 dl mjöl, 125 g rumstempererat smör, 2 msk kallt vatten och 1 msk linfrön. Tryck ut i en pajform, nagga och förgrädda i 10 minuter. Till fyllningen steker du 1 purjolök i slantar tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta, i lite smör. Koka broccolin lätt och låt rinna av. Till äggstanningen rör du ihop 3 ägg, 3 dl matlagningsgrädde, 150 g riven ost. Salta och peppra. Fyll pajskalet med broccoli och löken, häll sedan över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 35 minuter.

Pumpapaj med ädelost

Här är ett recept på en matpaj med pumpa. Pumpa går också att använda i den klassiska amerikanska efterrätten “Pumkin pie”. Sätt ugnen på 225 grader. Pajdegen är densamma som för den vegetariska pajen ovan. För fyllningen behöver du 500 g butternutpumpa. Gröp ur kärnorna och dela pumpan i skivor (tänk äppelskivor). Lägg skivorna på ett bakplåtspapper och ringla över olja och flingsalt. Rosta i ugnen i 15 minuter. Blanda ihop 3 ägg, 2 dl mjölk och 150 g ädelost. Fyll det förgräddade pajskalet med ägg- och ostblandningen, lägg på pumpaskivorna och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. När pajen är färdiggräddad toppar du med rostade pumpakärnor och ruccola.

Äppelpaj med vaniljsås

En klassisk äppelpaj hör hösten till. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop 150 g smör, 1,5 dl socker och 1 krm vaniljpulver. Tillsätt 2 ägg, ett i taget. Blanda 2,5 dl mjöl och 0,5 tsk bakpulver, och rör ner i smeten. Slutligen tillsätter du 0,5 dl mjölk och rör till en klumpfri smet. Skala och kärna ur 4 äpplen. Skär i klyftor. Blanda klyftorna med 1 tsk kanel och 1 tsk kardemumma. Lägg hälften av klyftorna i en smord och bröad form. Toppa med kaksmeten, och lägg sedan resten av äpplena överst. Klicka på lite smör (ca 1 msk) på de översta äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Servera med vaniljsås.

Smulpaj med blåbär

Den här smulpajen går fort att göra och blir barnsligt god. Sätt ugnen på 225 grader. Rör 450 g blåbär med 0,5 dl socker och 1 msk potatismjöl. Häll i en ugnsform. Blanda 1 dl socker, 1,5 dl havregryn, 1 dl mjöl och 125 g rumstempererat smör. Fördela smuldegen över blåbären. Skjuts in i ugnen, grädda i 20 minuter. Så gott!

Du kanske också gillar

3 kommentarer

5 spännande delikatesser från Norrland – Nordisk Mat oktober 6, 2020 - 8:36 f m

[…] De flesta känner till Västerbottenost, den lagrade och smakrika osten från Burträsk i Västerbotten. Men det finns flera varianter av ost från fjällkor. I ett mejeri i Vuollerim i Norrbotten framställs bland annat osten Gärda, en ost som kommit på tredje plats i ost-VM. Västerbottenpaj passar som ett utmärkt tillbehör till kräftor och serveras gärna med en klick Kalix löjrom. Här finns ett enkelt recept på “Små västerbottenpajer”. […]

Svara
Siw Westling oktober 8, 2020 - 10:19 f m

Nää, nu tycker jag att man överdrivit ”Burträskosten”, som den hette från början. Visst är den jättegod men det finns andra ostar, som är precis lika goda eller godare t o m. Varför detta ”hossande” över en stackars ost, som blivit som den blev p g a (eller kanske man ska säga tack var i detta fall) ett misstag från en person, som jag inte kommer ihåg namnet på. Det vet dom nog i Burträsk om man vill veta. Det var väl tur att ansvarig idag för osten kunde använda sig av detta misstag, gång efter annan hela tiden.

Svara
5 goda middagar du kan göra på dina rester – Nordisk Mat oktober 13, 2020 - 7:22 f m

[…] 7 härliga höstpajer för fest och vardag […]

Svara

Skriv en kommentar