Det är nyttigt och ekonomiskt att ta med sig matlåda till jobbet. Men det behöver inte vara tråkigt för det. Vissa rätter blir faktiskt godare när de har legat till sig lite.
Lasagne
Det här är en härlig klassiker som är perfekt för matlådan. Gör du en hel plåt med lasagne räcker den till en eller flera matlådor. Frys direkt och ta fram när du behöver. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka 2 gula lökar och fräs tillsammans med 2 pressade vitlöksklyftor i olja. Tillsätt 4 msk tomatpuré, fräs en stund. Ha sedan i 500 g köttfärs. Krydda med timjan och rosmarin. Häll i 500 g krossade tomater och köttbuljong. Salta och peppra. Till bechamelsåsen smälter du 50 g smör i en kastrull. Rör ner 6 msk mjöl, och späd med 1 l mjölk, lite i taget. Låt såsen koka i ungefär 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Varva sås, köttfärs och lasagneplattor i en ugnsform eller i en plåt med höga kanter. Toppa med riven ost. Tillaga i mitten av ugnen i 40 minuter. Här hittar du även ett recept på vegetarisk lasagne >>
Korvstroganoff
Korvstroganoff är enkelt att göra och smakar lika gott dagen efter. Skär falukorven i strimlor, och fräs i olja. Tillsätt 2 finhackade gula lökar och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt 2 msk tomatpuré och torkad timjan. Häll över matlagningsgrädde så att korvbitarna nästan täcks. Tillsätt 1 msk soja, och smaka av med salt och peppar. Servera med ris. Visste du förresten att korvstroganoff hamnar på sjunde plats bland svenskarnas mest populära middagar? Här kan du läsa om vad svenskarna helst äter mer >>
Chili con carne
Chili con carne mår bra av att stå till sig och passar perfekt i matlådan. Byt ut färsen mot vegofärs om du vill ha ett vegetariskt alternativ. Det här receptet är för 8 personer, justera utifrån dina behov så att det även räcker till matlådan. Fräs 2 finhackade gula lökar, 2 pressade vitlöksklyftor och 1 hackad röd paprika i olja. Tillsätt 500 g köttfärs och bryn ett par minuter. Häll i 1 tsk chilipulver och 2 tsk paprikapulver. Tillsätt 800 g krossade tomater och smaka av med salt och peppar. Den här rätten mår bra av att få koka länge. Under de sista 10 minutrarna tillsätter du 450 g vita bönor (i tomatsås) och 400 g kidneybönor. Passar perfekt till ris eller tacochips. Servera med en klick créme fraiche, som du tar med dig i en liten sidolåda.
Pastasallad
Ibland finns det ingen möjlighet att värma maten. Då passar det bra med en enkel pastasallad i matlådan. Den här pestopastan är busenkel att göra. Koka pasta penne för 8 personer. Skölj av med kallt vatten. Blanda pastan med 2 burkar pesto (ca 400 g). Hur du gör egen pesto kan du läsa om här. Halvera 20 körsbärstomater och blanda ner i pastan. Plocka bladen från en kruka färsk basilika och blanda i. Smaka av med salt och peppar. Lägg i matlådan och toppa med riven parmesan.
Wraps
Även wraps är bra att ta till om det inte går att värma matlådan eller om du inte har möjlighet att sitta ner. Här är en variant med räkor och kikärtor. För 8 stycken behöver du 8 mjuka tunnbröd. Fördela sallad och gurkstavar på tunnbröden. För röran: skölj kikärtorna (ca 400 g) i en sil och låt rinna av. Mosa kikärtorna i en bunke och tillsätt rivet skal av 1 citron, hackad dill, 2 dl gräddfil och 300 g räkor. Smaka av med salt och citronsaft. Klicka ut röran på tunnbröden och rulla ihop. Plasta in innan du lägger ner i matlådan så att de inte förlorar formen.