Vegetarisk mat är både god och nyttig, och behöver inte alls vara krånglig att laga. Här är fem snabba vegetariska recept som uppskattas av både stora och små.
Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne kan varieras på många sätt. Den här varianten med bönor och spenat är busenkel. Blanda två bönsorter du tycker om, ett paket vardera, med – lök, vitlök, riven morot, grovhackad spenat och squash skuren i små tärningar – i en bunke. Tillsätt 4 dl crème fraiche, 1 burk krossade tomater och dina favoritörter, blanda väl. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform med kanter och börja med ett lager lasagneplattor. Varva sedan grönsaksröran med lasagneplattor. På det översta lagret ska du ha röran. Toppa sedan med ett lager crème fraiche (ca 1 dl) och över det strösslar du riven ost. Grädda i 200 graders värme i ungefär 30-40 minuter.
Laxburgare
Vem älskar inte burgare? Här är ett enkelt recept på en laxburgare som går bra att både steka och grilla. För fyra burgare behöver du 500 g laxfile. Mixa laxen och blanda med finhackad schalottenlök, 2 msk crème fraiche, 1 msk ströbröd och 1 tsk saft från en citron. Smaka av med salt och peppar. Ett tips är att även blanda i 0,5 dl finhackad persilja i smeten, det gör burgaren både godare och vackrare. Servera i bröd eller tillsammans med ugnsrostade rotfrukter.
Potatis- och purjolökssoppa
Den här värmande soppan är perfekt för mörka höstkvällar. Du behöver 600 g potatis och 1 purjolök. Skär purjolöken i slantar och stek i olja. Tillsätt potatis, skalad och skuren i skivor. Häll i 1 liter vatten, 2 buljongtärningar och 1 tsk timjan. Koka i 20 minuter och mixa sedan slät. Tillsätt grädde för en krämigare soppa. Smaka av med salt och peppar och toppa med persilja.
Carpaccio på rödbetor
Rödbetscarpaccio är ljuvligt gott, och även en fröjd för ögat. Koka 8 rödbetor mjuka och låt svalna. Skala och skiva tunt. Rosta dina favoritnötter i en panna så att de får en fin gyllenbrun färg. Stekpannan ska vara het och torr. Lägg upp rödbetorna direkt på tallrik eller på ett uppläggningsfat. Ringla balsamvinäger och flytande honung över rödbetorna, och toppa med de rostade nötterna och grönsallad. Den här rätten är perfekt som förrätt. För en liten matigare variant, strimla över getost.
Enkel pasta pesto
Har du provat att göra egen pesto? Det är inte så svårt som man kan tro. Mixa färsk basilika från 2 krukor (använd både bladen och stjälken), 0,5 dl pinjenötter, 1 vitlöksklyfta, 1 dl parmesan och 1 dl olivolja. Smaka av med salt och peppar. Peston håller sig i kylskåp i två veckor, och går också bra att frysa in. Servera din pesto med nykokt pasta. Toppa med parmesan och halverade körsbärstomater.