fbpx
Hem Övrigt 7 saker du kan göra i en isform

7 saker du kan göra i en isform

av Malin Toverud

En isform går att använda till mycket mer än bara is. Vill du ha vackra drinkar så stoppa i ett par bär i varje kub innan du ställer in formen i frysen, eller varför inte en vacker blomma. Förutom att göra läckra iskuber, kommer här ytterligare tips på vad du kan använda din isform till.  

Egna buljongtärningar

När du kokar grönsaker, spara spadet. Häll över i en kanna med pip och låt svalna något. Häll sedan över i isformen. Fyll till hälften, tillsätt olja och örtsalt och ställ sedan in i frysen. Nästa gång du lagar soppa eller gryta plockar du fram ett par av dina egengjorda buljongtärningar. Här hittar du ett enkelt recept på potatis- och purjolökssoppa – LÄNK TILL 5 VEGETARISKA VARDAGSRÄTTER.  

Chokladkuber till varm choklad

Om det blir choklad över vid baket så passa på att spara den. Häll den smälta chokladen i isformen och ställ in i frysen. Perfekt att ta fram när du ska göra en kopp varm choklad. Värm mjölken, ploppa i en chokladkub och röra om. Blir ljuvligt gott!

Matlagningsvin

Nästa gång du bjuder på middag och får vin över, släng inte slattarna, utan frys in i kuber. Perfekt att använda som matlagningsvin i grytor. Plocka bara fram så många kuber som du behöver och stoppa ner i grytan.

Smakportioner till bebis

När din bebis ska börja med smakportioner är det superenkelt att göra egna puréer och frysa in. Tänk på att inte tillsätta något salt och använda en neutral olja, till exempel rapsolja. Koka grönsaker, till exempel morötter eller broccoli. Mixa slät med olja och häll upp i kuber. Tänk på att bebisen vill smaka en sak i taget, så gör några kuber med bara morötter och några med bara broccoli och så vidare. När bebisen kan äta en hel måltid så går det även bra att koka fisk och potatis och frysa in i kuber. När du ska iväg med bebisen tar du bara ut en kub av varje sort och lägger i en låda. Maten håller sig fräsch och hinner tina på vägen.

Frys in rårörda lingon

Kommer du hem med ett stort lass lingon från skogen, så kanske du kokar sylt eller saft på dem. Har du bara några få lingon så är det gott att göra rårörda lingon. Får du över av de rårörda lingonen så är det bara att frysa in i kuber. Läckert att ta fram till renskaven eller köttbullarna, eller varför inte mixa ner en kub i din smoothie.

Örter till grytan

Börjar dina örter se hängiga ut, istället för att slänga dem plocka av de kvistar och blad som fortfarande är fina. Finhacka och frys in i kuber. Perfekt att ta fram för att ha i grytan eller dekorera maten med.

Äggvita till baket

I flera recept ska du endast använda äggula, eller äggvita. Äggvitan går bra att frysa in, så nästa gång du endast ska använda äggulan, separera ägget över en isform. Äggvitan håller sig i frysen i sex månader. Ta fram dina kuber när det är dags att baka maräng.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar