fbpx
Hem Hälsa Här är maten som får dig att sova bättre

Här är maten som får dig att sova bättre

av Malin Toverud

Har du svårt att somna på kvällen? Det är många faktorer som påverkar din sömn. Något som du själv kan styra över är vad du lägger på tallriken. Här tipsar vi om livsmedel som gör att du sover bättre.

Banan och fullkornsprodukter

Havregrynsgröt med skivad banan är den perfekta kvällsmaten om du har svårt att somna.

Bananer innehåller magnesium och kalium som gör dig avslappnad. Magnesium hjälper också kroppen att tillverka melatonin, som är det hormon som styr sömnen. I gröten finns spannmål som stimulerar insulinproduktionen, precis som fullkorn. Insulinet leder till högre blodsocker som gör att du känner dig trött.

Körsbär

Om du har ett körsbärsträd i trädgården kan du känna dig lycklig. Körsbär är nämligen ett bär som, om du äter det regelbundet, leder till en välfungerande sömncykel. Det röda bäret innehåller melatonin, som anses vara det viktigaste ämnet för en god natts sömn. Kroppen producerar själv hormonet melatonin. Det produceras i tallkottkörteln, och reglerar sömn och vakenhet. Utsöndringen påverkas av ljuset – när det är mörkt produceras melatonin och när det blir ljust på morgonen stoppas produktionen. Ibland kan man behöva hjälp med extra hormon, och körsbär är en av de bär som innehåller mest naturligt förekommande melatonin. Har du inte tillgång till färska körsbär så går det också bra att dricka ett glas körsbärsjuice.  

Nötter och mörk choklad

Ibland kan det vara gott med lite snacks i tv-soffan. Om du har svårt att somna, så är det extra viktigt att välja godsaker som är bra för din sömn. Mörk choklad innehåller serotonin, en signalsubstans som får dig att må bra och slappna av. Nötter innehåller magnesium som gör dig avslappnad, men också det antiinflammatoriska ämnet selen som hjälper till att stimulera produktionen av dopamin och serotonin. Så en näve nötter och några rutor mörk choklad kan du äta på kvällen med gott samvete.

Varma drycker

Det kan vara gott med en kopp varm dryck på kvällen. Örtte, varm mjölk eller varmt vatten med honung hjälper din kropp att slappna av så att du har lättare att somna. Kolla bara så att att ditt te inte innehåller koffein, eftersom det istället har en uppiggande effekt.

Det här ska du undvika

Det finns även mat och dryck som påverkar din sömn negativt och som du bör undvika om du har problem att sova. Stå gärna över den där sista koppen kaffe på kvällen, eftersom koffeinhaltiga drycker gör det svårare att somna. Mat som riskerar att ge dig halsbränna under natten bör du undvika att äta sent på kvällen – till exempel friterad mat, tomatsåser, kryddstark mat och saft eller juice från citrusfrukter. Även alkoholhaltiga drycker gör att du sover sämre under natten. Alhoholen hindrar kroppen från att gå in i djupsömn.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar