fbpx
Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 37

Veckans enkla recept – vecka 37

av Maria Starberg

Den här veckan väljer vi att botanisera bland livsmedelsbutikernas grönsaksavdelningar, som fått in massor av svenskproducerat, nyskördat gott. 

Måndag: Skördegryta

Vi rivstartar veckan med en skördegryta full av lite allt möjligt – som dessutom är lätt att variera efter tillgång och eget behag. En än mer matig gryta får du genom att tillsätta linser eller bönor. 

Du behöver:
300 g palsternacka
300 g morötter
2 gula lökar
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 blomkålshuvud, cirka 700 g
½ dl olivolja
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 burk hela tomater, à 400 g
2 lagerblad
2 msk hackad färsk timjan
1 citron, finrivet skal av
1 msk färskpressad citronjuice
2 dl vatten
2 dl torrt vitt vin

Gör så här:
Skala och skär palsternacka och morot i skivor. Dela eventuellt de tjockaste delarna på hälften om du inte vill ha så stora bitar. 

Skala, dela och strimla löken. Skala, dela och skiva löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. 

Fräs alltsammans i oljan i en het gryta tills det mjuknar något, cirka 10 minuter. Krydda med salt och peppar. 

Tillsätt resten av ingredienserna, och låt småkoka under lock på medelvärme i cirka 30 minuter. 

Tisdag: Pasta med morots- och tomatsås

En enkel och snabblagad pastasås som hela familjen brukar gilla. 

Du behöver:
1 dl solrosfrön
400 valfri pasta
4 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 frp krossade tomater, à 400 g
½ kruka färsk timjan
1 dl grädde
1 citron
salt
peppar

Gör så här:
Rosta solrosfröna lätt i het panna, så de får lite nötig smak. 

Koka spagettin, men när 2 minuter återstår av angiven koktid, ta lite kokvatten åt sidan och häll av resten. 

Skala och grovriv morötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken i oljan i cirka 4 minuter, och tillsätt sedan morötterna som får fräsa med i någon minut. Blanda ned tomater. timjan, pastan, grädde och det sparade kokvattnet. Låt koka ihop tills pastan är klar. Riv citronskal över, och dekorera med solroskärnor och eventuellt lite mer färsk timjan. 

Onsdag: Smörstekt vitkål med falukorv, senapssås och kokt potatis

Så här års är vitkålen väldigt mjäll och fin. Passa på att göra kåldolmar och kålpudding – eller denna goda husmansrätt. 

Du behöver:
700 g potatis
500 g falukorv
500 g färsk vitkål
salt
peppar
färsk timjan, till garnering

Till senapssås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 ½ dl grädde
1 ½ msk svensk grovkornig senap
1 tsk gula senapsfrön

Gör så här:
Koka potatisen. Stek falukorven i smör tills den får fin färg. Skär vitkålen i bitar, och stek den i rikligt med smör tills den sjunker ihop och får lite färg. Smaka av med salt och peppar. 

Smält smöret till såsen i en liten kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt vatten, grädde, senap och senapsfrön, och koka upp under omrörning. Sjud tills såsen tjocknat, och smaka av med salt och peppar.

Servera korv, potatis och vitkål tillsammans med senapssåsen. Garnera med lite färsk timjan. 

Torsdag: Krämig palsternackssoppa med smörstekta kantareller

Härliga sensommarsmaker serverade i en skål. 

Du behöver:
1 gul lök
½ kg palsternacka
1 l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 dl crème fraiche
2 tsk spiskummin
1 krm salt
1 krm peppar
100 g kantareller
1 schalottenlök
färsk timjan, till garnering

Gör så här:
Hacka och fräs den gula löken. Skala palsternackorna och skär dem i mindre bitar. Lägg ned bitarna i grytan, och tillsätt vatten och fond. Låt koka tills palsternackorna är mjuka. Mixa soppan slät, och tillsätt crème fraiche och spiskummin. Smaka av med salt och peppar. 

Hacka schalottenlöken fint och fräs gyllene. Lägg i kantarellerna, och låt dem få färg. Smaka av med salt och peppar. 

Toppa soppan med kantarellerna, och garnera med lite färsk timjan. 

Fredag: Mumsiga rödbetsbiffar med klyftpotatis och cashewcrème

Vegetarisk fredagsmiddag som kanske kräver liiite mer jobb än de flesta recept här, men du blir rikligt belönad när maten är klar. 

Du behöver:
900 g potatis, helst fast
½ dl rapsolja
1 kg rödbetor
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 ½ dl solrosfrön
2 dl kikärtsmjöl
3 msk majsstärkelse
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Till cashewcrèmen:
2 dl cashewnötter, naturella
2 ½ dl crème fraiche
1 dl näringsjäst
2 tsk citronjuice
1 tsk dijonsenap
½ tsk sirap
salt
vitpeppar
mjölk

Gör så här:
Lägg alla ingredienser till cashewcrèmen, utom mjölken, i en matberedare och mixa väl. Späd med mjölk till önskad konsistens. Ställ i kylskåp. Den kommer att tjockna något.

Sätt ugnen på 225 grader. 

Skala och riv rödbetorna. Lägg dem i ett durkslag och blanda med salt. Låt dem stå och rinna av i cirka 20 minuter. 

Skrubba och skär potatisen i klyftor. Lägg dem i en stor långpanna, ringla över oljan och blanda runt så oljan fördelas. Ställ i mitten av ugnen i cirka 40 minuter, tills de får fin färg. 

Mixa eller mortla solroskärnorna till ett fint strössel. Riv den gula löken och lägg i bunke med solroskärnorna och pressad vitlök. Krama ur så mycket vätska du kan ur rödbetorna, och lägg i även dem, samt peppar, majsstärkelse och kikärtsmjöl. Blanda väl. 

Forma 8–10 biffar av rödbetsfärsen. Stek på medeltemperatur i rikligt med olja tills de fått fin färg. 

Ta ut och salta potatisen när den är klart. Servera med rödbetsbiffar och cashewcrème, och eventuellt en grönsallad.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar