Hem Övrigt Maträtterna som toppar listorna – det här äter svenskarna mest

Maträtterna som toppar listorna – det här äter svenskarna mest

av Malin Toverud

Vad lägger svenskarna på sin tallrik? Food & Friends frågar varje år drygt 1000 personer om deras matvanor. Matrapporten för 2020 visar att köttfärssås och spagetti är den populäraste rätten bland svenskar, precis som förra året. Årets trendrätt blev vegetariskt, tätt följt av poké bowl. Här listar vi svenskarnas tio populäraste vardagsrätter.

1. Spagetti och köttfärssås

Pasta bolognese är en riktig favorit, och rätten går att variera på många sätt. Köttfärssåsen mår bra av att koka länge, och blir det något över kan man alltid slänga ihop en köttfärspaj senare i veckan. Vad tycker du om att ha i din köttfärssås? På hösten passar det bra med svamp. Har du hittat trattkantareller så torka dem gärna och plocka fram när det är dags för köttfärssås. Annars är det gott att ha i färska tomater, buljong, salsasås som har blivit över efter tacosen och en liten skvätt grädde.   

2. Pastarätter

På andra plats hittar vi pastarätter i en vidare mening. För två vegetariska alternativ se receptet på “Pasta med morots- och tomatsås” här eller receptet på “Enkel pasta pesto” här.

3. Kyckling med tillbehör

Kycklingrätter är också populära hos svenskarna. Kyckling med tillbehör kan inbegripa många olika rätter. För den nostalgiske är den klassiska “Flygande Jacob” – med kyckling, jordnötter, bacon, banan, chilisås och grädde – en höjdare. En enkel kycklingrätt är annars kyckling och rotfrukter rostade i ugn. Bara att förbereda och sen låta ugnen göra jobbet.

4. Fisk

Fisk är också något som vi svenskar gärna stoppar i oss. Här finns många varianter, allt från färdiga rätter som vi bara värmer – i form av fiskbullar, fiskpinnar och andra sorters panerad fisk – till fisk i ugn och grytor. På åttonde plats blir det mer fisk, men då en specifik sort, nämligen lax.

5. Soppor

Soppor är snabbt, enkelt och ger värme. Även här finns färdiga varianter – med ärtsoppan som man köper som en korv i kyldisken, eller pulversoppan som man vispar ihop på någon minut – till den hemmagjorda soppan. Rödbetssoppa med pepparrotssmetana är en favorit, som går snabbt och enkelt att göra. Receptet hittar du här. Känner du för att göra egen ärtsoppa, lägger du gula ärtor i blöt på morgonen, då är de lagom mjuka för att koka soppa på till middagen. Superbilligt och gott!

6. Köttbullar med tillbehör

Vad skulle man göra utan den svenska köttbullen? Den här klassikern hamnade i år på en sjätteplats. Köttbullar är ljuvliga med nykokt potatis, brunsås och rårörda lingon. Ett tips är att tillaga köttbullarna i ugnen, då håller de sig saftiga.

7. Korvstroganoff

På sjunde plats hittar vi korvstoganoff, som brukar gå hem hos både stora och små. Rätten är enkel att laga och går att göra både med en tomatbaserad sås eller en sås gjord på mejeriprodukter, till exempel matlagningsgrädde. Ett tips är att tillsätta en skvätt soja i såsen, det ger rätten en härlig sälta.

8. Lax

Laxfiléer är lätta att hitta i frysdisken till ett rimligt pris, så det är inte konstigt att lax har hamnat på topplistan för svenskars vardagsmat. Enklast är kanske att tillaga laxen i ugnen med lite grönsaker. Toppa gärna med riven västerbottenost, så får fisken ett knaprigt, gott täcke.  

9. Vegetariskt

Vegetariska maträtter hamnade på en nionde plats, och tog sig i år även in på svenskarnas helglista. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Har du testat att göra en “Halloumi tikka masala”, där du helt enkelt byter ut kycklingen mot halloumi? Riktigt gott till både vardags och fest.

10. Korv med tillbehör

Korv och makaroner, eller korv med bröd, är enkelt att göra och passar familjens småttingar. För en vuxnare variant, skiva chorizo och paprika är fräs i lite olja. Servera med örtyoghurt.

Du kanske också gillar

1 kommentera

Mirela Bosancu september 24, 2020 - 12:05 e m

Hej
Jag heter Mirella och jag kommer från Rumänien 🇷🇴
Jag älskar att logga mat, in speciellt Pasta och ulika varianter salladen 🥗 Jag har skolan och utbildning på gastronomi!
Jag hoppas i en dag jag ska blir Chefen 😊
Ha det bra
Mvh Mirella

Svara

Skriv en kommentar