fbpx
Hem DryckKaffe Så kan pandemin påverka kaffeproduktionen

Så kan pandemin påverka kaffeproduktionen

av Malin Toverud

En rykande kopp färskt kaffe är det många som inte klarar sig utan, och kaffedrickandet tycks inte ha minskat under pandemin. Skillnaden är att många svenskar jobbar hemifrån och fixar kaffet på hemmafront istället för att dricka sina koppar på caféer eller på kontoret. Däremot slår pandemin hårt mot olika branscher, och även kaffeproduktionen har påverkats. Men den förväntade prishöjningen på kaffe har varit något lägre än väntat.

Brist på arbetskraft

Den stora farhågan var att det skulle bli problem med kaffeskörden eftersom reserestriktioner gjorde att säsongsarbetare hade svårt att ta sig till kaffeodlingarna. Två av de största kaffeproducenterna i världen – Brasilien och Colombia – definierade dock kaffeproduktionen som nödvändigt arbete och släppte in säsongsarbetare. Det gjorde att skördesäsongen, som startade i början av maj, kunde komma igång. Om kaffet inte skördas vid rätt tidpunkt riskerar kvaliteten på bönorna att försämras. Hur pandemin utvecklas framöver vet ingen, men än så länge har prisökningen inte varit så dramatisk som väntat.

Försenade transporter

Kaffet ska sedan levereras till fabriker, och därefter butiker, runt om i världen och pandemin har påverkat alla typer av transporter. Försenade transporter av bönorna gör det svårt för fabrikerna att planera sin produktion.

Minskad konsumtion av högkvalitativt kaffe

Om det är något man drar ner på i en kris så är det lyxkonsumtion. De exklusiva bönorna, med högre marginaler, blir därför inte lika efterfrågade och då riskerar priset att gå ner på dessa sorter. Producenterna som tidigare har tjänat mer på de exklusiva bönorna, får en minskad lönsamhet i sina verksamheter. Efterfrågan på robustaböner, som används för framställning av snabbkaffe, har varit stark under pandemin. Många fortsätter helt enkelt att dricka sina dagliga koppar kaffe, men väljer en något billigare sort. Många caféer och restauranger erbjuder dyrare kaffe, och de har nu begränsad verksamhet och färre kunder. Risken är också att mindre caféer, som erbjuder lyxkaffe, tvingats stänga igen tillfälligt och kanske till och med går i konkurs. 

Efterfrågan på lyxigare kaffe förväntas dock gå upp igen efter pandemin, men inte förrän i slutet av 2021. Det visar en undersökning som gjorts av den colombianska kaffeodlarorganisationen “Federacion de cafeteros” där 67 procent av de tillfrågade svarade att de tror att efterfrågan på specialkaffe kommer att vara densamma, eller högre än innan covid-19, när situationen återgår till det normala. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar