fbpx
Hem Efterrätter 5 av Sveriges äldsta konditorier

5 av Sveriges äldsta konditorier

av Malin Toverud

I Sverige är fika heligt. Vi fikar på kaféer, och vi fikar på jobbet. Ska vi på dejt eller träffa en kompis, så fikar vi gärna då också. Och nu under pandemin, så dricker vi kaffe hemma. Den svenska fikatraditionen är gammal och redan för flera hundra år sedan kunde man gå på konditori. Här listar vi fem av Sveriges äldsta konditorier.

Sundbergs konditori – grundat 1785

Stockholms äldsta konditori ligger på Järntorget 83 i Gamla Stan. Men det har inte alltid legat där. Sundbergs konditori grundades 1785 och låg då vid korsningen av Drottninggatan och Klarabergsgatan, där Åhléns City ligger i dag. Det var Gustaf Adolf Sundberg, konditor och sockerbagare, som grundade konditoriet. När han 1793 blev utnämnd till hovkonditor flyttade han konditoriet till Gamla Stan, där han redan bodde. Fram till 1944 ägdes konditoriet av släkten Sundberg, sedan såldes det. Kaféet finns fortfarande kvar på samma plats i Gamla Stan och omnämns som Stockholms äldsta konditori. Sundbergs andas dåtid med en gammaldags inredning och atmosfär. Här kan man köpa smörgåsar, kaffe och vackra bakverk. Priserna är relativt höga, så hit går man för att sitta ner en stund och känna historiens vingslag.

Broqvist Konditori – grundat 1876

Sveriges äldsta konditori, som fortfarande drivs inom samma släkt, är Broqvist Konditori i Växjö. Konditoriet grundades 1876 och drivs nu av fyra systrar i den femte generationen. Det var Johan och Johanna Broqvist som startade verksamheten, och innan konditoriet öppnade gjorde Johan sitt gesällprov i Österrike. Där gjorde han en bakelse som hyllning till den franske kejsaren Napoleon. Bakverket blev den kända Napoleonbakelsen. Förutom Napoleonbakelsen kan man beställa mjölkfralla, Smålandskringla eller citrontårta här – gjorda på gamla recept från konditoriets begynnelse. Vill man ha ett modernare bakverk så är chokladbollarna, hallon- och passionsmoussetårtan och landgången bästsäljare. Konditoriet ligger central i Växjö, på Kronobergsgatan 14.

Sjöholms bageri – grundat 1876

På Storgatan 58 i Ängelholm finns Sveriges äldsta bageri. Det har legat på samma plats sen starten 1876. Fokus ligger på brödet som har bakats i stenugn i över 130 år, men här går det också att få sig en fika. Bageriet erbjuder tårtor, bullar, wienerbröd och andra bakverk. För den som älskar lakrits finns bakelsen “Lakritsdröm” med glutenfri chokladbotten täckt av björnbär och lakritskola. Under julskyltningen i Ängelholm kan man också njuta av Sjöholms egna saffranssemla.

Ahlströms konditori – grundat 1901

I Göteborg finns det klassiska kaféet Ahlströms konditori från 1901. I salongen på Korsgatan 2, eller på innergården om vädret tillåter, kan man njuta av diverse bakverk. Numer finns även en vegansk bakelse i standardsortimentet. Bakelsen består av en chokladbotten täckt av ett lager mangopannacotta, ett lager chokladmousse och färska bär. Den veganska bakelsen behöver beställas en dag i förväg.

Nya Konditoriet – grundat 1927

Ett av Norrlands äldsta konditorier är Nya Konditoriet som ligger på Kungsgatan 57, i centrala Umeå. På gatuplan, ut mot Umeås paradgata, ligger butiken där du kan köpa kakor, bullar, kransar och matbröd. Om du är sugen på choklad så finns även ett 20-tal pralinsorter att välja på. Det går också bra att sitta ner och fika på Nya Konditoriet. En trappa upp ligger serveringen – marmortrappan leder upp till en historisk miljö. På Nya Konditoriet, eller NK som kaféet kallas, håller bakverken hög klass. Chefen för konditoriet, Jessica Sandberg ingår nämligen i det svenska Konditorlandslaget.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar