fbpx
Hem Fisk Nu är den här – surströmmingspremiären!

Nu är den här – surströmmingspremiären!

av Maria Starberg

Den tredje torsdagen i augusti går surströmmingspremiären av stapeln – en anrättning som de flesta antingen älskar eller hatar. Det är fermenteringen av strömmingen som ger surströmmingen sin tämligen speciella doft. Den förknippas oftast med norra delen av Sverige, men äts på flera platser runt om i vårt avlånga land tillsammans med tunnbröd, lök och kanske en och annan snaps!

Billig konserveringsmetod

Ordet surströmming har anor från 1700-talet, men rätten är trots det mycket äldre än så! Det finns belägg för rätten “surfisk” redan på 1500-talet, och syrning av fisk och annan mat som konserveringsmetod är en väldigt gammal sed och dessutom vitt utspridd över hela världen.

Att låta strömming, eller sill, fermentera var i äldre tider ett billigt sätt att konservera fisken och förhindra den från att bli dålig. Salt var en dyr vara, så istället för att använda tillräckligt mycket för att salta in fisken så kunde man använda bara tillräckligt med salt för att få fisken att jäsa istället. Andra matvaror som konserverats på samma sätt är surkål och surdeg.

Från vardagsmat till fest!

Surströmming har alltså ätits i Sverige i hundratals år, och från början var det faktiskt en enkel vardagsrätt. Under 1800-talet så började dock traditionen att äta surströmming att röra sig uppåt i samhällets sociala skikt, och den tidigare fattigmansmaten blev helt plötsligt festmat. 

Den ökade efterfrågan och konkurrensen gjorde att surströmmingen, i likhet med kräftor, behövde en “premiär” för att tillverkarna skulle hinna med. Man fiskar nämligen den lekmogna strömmingen på våren, varpå den efter rensning ska ligga i saltlake i ungefär två dygn, eller till dess att allt blod är urvattnat. Därefter läggs den i tunnor med en svagare saltlake för att jäsa i sex till åtta veckor. I all korthet, helt enkelt en lång process!

Den surströmming som produceras idag börjar därför säljas den tredje torsdagen i augusti. Den serveras ofta på tunnbröd tillsammans med mandelpotatis, lök och gräddfil!

Att äta eller inte äta

Sammanfattningsvis; om du är en av de som tycker om surströmming så är det dags att ladda inför premiären, torsdagen den 20 augusti 2020. Om du däremot inte är så förtjust i den fermenterade delikatessen så bjuder vi här nedan på en liten rolig video som kanske kan få dig att uppskatta surströmmingen ändå!

Facebook Kommentarer

You may also like

Skriv en kommentar