fbpx
Hem Råvaror Kräftpremiär – sensommar och skaldjur

Kräftpremiär – sensommar och skaldjur

av Maria Starberg

Den 8:e augusti är det kräftpremiär! Traditionen innebär att det är fritt fram att fiska kräftor – och att sen avnjuta de röda skaldjuren under sensommarkvällarna!

Tradition som lever kvar

Traditionen att fiska och äta kräftor först i augusti håller i sig, trots att förbudet för kräftfiske under resterande månader togs bort för över 20 år sedan. Förbudet gällde bara för att fiska kräftor, men trots att handeln länge har kunnat sälja importerade kräftor så har handeln i mångt och mycket anpassat sig efter den omtalade “kräftpremiären”.

Augusti är därför högsäsongen och de flesta handlare säljer ca 70% av alla sina kräftor under augusti månad. Men säsongen har blivit längre. Svenskarna verkar ha lärt sig att man kan äta kräftor trots att det inte är kräftskiva, bland annat som soppa eller som förrätt på nyårsafton då hummern är dyr men man ändå vill äta skaldjur. 

En kunglig delikatess

Det röda skaldjuret var från början en väldigt kunglig delikatess, och det sägs att kung Erik XIV redan på 1500-talet började använda vallgravarna kring de kungliga slotten för att odla kräftor. I ett brev till fogden på Nyköpingshus så befaller han att man ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans systers bröllop. Efter detta verkar kärleken för kräftor ha spridit sig till resten av hovet och långt senare, framåt 1900-talet, till resten av befolkningen. 

Risken för utfiskning ledde till förbudet mot fiske mellan november och den 7:e augusti och därav skapades “kräftpremiären”. 

“Kräftorna är som finast i augusti och det är väl därför man äter dem då. När de byter skal är de konstiga i skalet och då vill man inte äta dem”, säger Marie Carlén, fiskhandlare vid Vätterns västra strand. 

Och Vättern är faktiskt den enda sjö där alla svenskar fritt får fiska kräftor även utan fiskekort. 

“Det är ett jättehögt fisketryck. Folk åker långt ifrån med husvagn och tält och det är ganska livligt runt sjön just de helgerna. De som gillar friluftsliv och tar med barnen tycker ju att det är kul. Det är lite tradition också, så många är intresserade”, säger Marie Carlén. 

Fakta om kräftor

  • Privatpersoner kan fritt fiska kräftor i Vättern, men buren måste läggas med minst 300 meter till land. 
  • Kräftfisket i Vättern är tillåtet under helger från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.
  • Den totala fångsten i Sverige varierar mellan 900 och 1400 ton kräftor per år.
  • De flesta kräftor som svenskarna äter är importerade – vanligen från Kina, Turkiet och Spanien.
  • Att hålla fest i samband med kräftfiske uppkom i slutet av 1800-talet, men kallades då för “kräftsupen”.

Recept på kräftlag

1 kg färska eller djupfrysta kräftor
2½ liter vatten
5 dl öl
1 gul lök i klyftor
1 dl salt
1 msk socker
1 stor bunt dillkronor

Gör så här:
Om kräftorna är frysta så börja med att tina dem.

Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och sjud i ca 10 minuter. Plocka upp dillkronorna och sila lagen. Låt dillkronorna och lagen svalna var för sig.

Varva kräftor och dillkronor och häll över lagen. Täck över och låt stå i kylskåpet i ett dygn. 


Hur äter du dina kräftor? Håller du dig till kräftpremiären, eller smygstartar du långt tidigare? Berätta för oss i kommentarerna nedan!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar