Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 32

Veckans enkla recept – vecka 32

av Maria Starberg

Veckans enkla recept innehåller en härlig kombination av smakupplevelser, både med och utan kött. Lycka till i köket!

Måndag: Spaghetti med savoykål och bönor

En härlig vegetarisk pastarätt med svarta bönor, oliver och savoykål. Toppas gärna med parmesan och olivolja.

Du behöver:
400 g spaghetti
3 vilöksklyftor, krossade
½ dl olivolja
500 g savojkål, strimlad
1 liten zucchini, skivad
1 rödlök, skivad
8 st soltorkade tomater
1 dl matlagningsvin, vitt
1 förpackning svarta bönor
1½ dl svarta oliver
3 msk kapris
1 citron, finrivet skal
2 msk pressad citronsaft
½ dl gräslök, fint skuren
Salt
Peppar

Gör så här:
Fräs de krossade vitlöksklyftorna i rikligt med olivolja under ett par minuter.

Ta bort dem och lägg i savoykål, zucchini, rödlök och soltorkade tomater. Fräs så att grönsakerna blir mjuka och får lite färg, salta och peppra. Slå på vinet och låt koka in någon minut.

Tillsätt bönor, oliver och kapris samt citronzest och juice.

Under tiden har du kokat spaghettin enligt beskrivningen på förpackningen. Spara lite pastavatten.

Blanda såsen med spaghettin och gräslöken, späd ev med lite pastavatten.

Servera med nyriven parmesan och lite olivolja att ringla över.


Tisdag: Snabb thaigryta med kokosmjölk

Den här smakrika grytan med kycklingfärs är perfekt en kväll när tiden är knapp. Klar på ca 20 minuter och så god!

Du behöver:
½ purjolök
1 msk färsk ingefära
2 msk rapsolja
500 g kycklingfärs
2 tsk sambal oelek
2 msk fisksås
400 ml kokosmjölk
100 g färsk bladspenat
Salt
Peppar
4 portioner valfritt ris
1 lime, för servering

Gör så här:
Skölj och skiva purjolöken. Skala och riv ingefäran.

Hetta upp olja i en wok- eller stekpanna och bryn färs och ingefära tills färsen är genomstekt. Finfördela den med en gaffel. Tillsätt purjo, sambal oelek, fisksås och kokosmjölk. Låt sjuda i ca 5 min.

Skölj spenaten och vänd ner i den varma grytan precis innan servering. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera grytan med ris och limeklyftor.


Onsdag: Paprika- och chilikyckling

Det här receptet på en snabb kycklinggryta med sting. En riktig vardagskompis helt enkelt.

Du behöver: 
400 g kycklingbröstfilé
2 dl valfritt ris
1 tsk Salt
1 röd paprika
2 salladslökar
2 dl Crème fraiche paprika & chili
Matfett att steka i

Gör så här: 
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Skär kycklingen i strimlor. Kärna ur paprikan och hacka den. Finstrimla salladslöken.

Salta och bryn kycklingen i smör-&rapsolja i en stekpanna.

Rör ner crème fraiche och låt koka 2-3 min. Strö över paprika och salladslök. Servera med ris.


Torsdag: Pasta med spenat och fetaost

En frisk pasta med örter, spenat, feta och rökt skinka. En snabblagad pastarätt med mycket smak!

Du behöver:
500 g spagettini (tunnaste spagettin)
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk basilika
140 g bladspenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
280 g fetaost
200 g rökt skinka
Olja
Salt
Svartpeppar

Gör så här: 
Hacka lök och vitlök.

Strimla skinkan. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken mjuk. 

Tillsätt spenaten och skinkan och fräs allt tills spenaten mjuknat.

Vänd ner hackade örter och smaka av med salt och svartpeppar.

Sväng runt med nykokt pasta och toppa med smulad fetaost.


Fredag: Krämig potatis- och kronärtskockssallad med grillad fläskytterfilé

En somrig och otroligt god fläskytterfilé med krämig potatis- och kronärtskockssallad. Ett tips är att lägga köttet på grillen om vädret tillåter.

Du behöver:
Potatissallad:
400 g potatis, fast
100 g rädisor
½ gurka
½ rödlök
½ krukor färsk persilja
290 g marinerad kronärtskocka
½ citron
½ msk vit balsamvinäger
1 dl creme fraiche naturell
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Fläskytterfilé:
600 g fläskytterfile
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

Gör så här: 
Fläskytterfilé: Sätt ugnen på 160 grader.

Putsa fläskytterfilén fri från fett och senor. Salta och peppra ordentligt. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna med olja och smör. Bryn köttet på medelhög värme på båda sidor så att det får en fin gyllenbrun stekyta. Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat och stick in en köttermometer. Sätt in i ugnen och grilla tills köttet har en innertemperatur på 65-68 grader. Låt fläskytterfilén vila 5 minuter innan du skivar upp den.

Potatissallad: Tvätta och dela potatisen på mitten. Koka den mjuk i saltat vatten och låt den sedan svalna en aning.

Skölj och halvera rädisorna. Skölj och skiva gurkan i halvmånar och skala och finstrimla rödlöken. Skölj och grovhacka persiljan. Blanda samman alla ingredienser i en stor bunke och tillsätt kronärtskockorna och lite av oljan. Tillsätt potatis, citronsaft från ½ citron, balsamvinäger och creme fraiche och smaka av med salt och peppar.

Servera den grillade fläskytterfilén tillsammans med den krämiga potatis- och kronärtskockssalladen.

Du kanske också gillar