fbpx
Hem Övrigt 10 tips som garanterat kommer förenkla alla köksmoment

10 tips som garanterat kommer förenkla alla köksmoment

av Maria Starberg

Att lyckas i köket är inte alltid lätt. Små motgångar kan lätt förstöra en hel måltid. Därför har vi samlat 10 av de mest genialiska tipsen för olika köksmoment som alla kommer att underlätta för dig i framtiden!

Små knep

Att laga mat kan vara både frustrerande och tråkigt. Hur kul är det att komma hem från affären med en hel påse avocado som ska bli en helt underbart god guacamole bara för att sedan upptäcka att alla är hårda och omogna? Eller att behöva börja gråta bara för att man ska hacka lök till köttfärssåsen, samtidigt som pastavattnet kokar över?

Lyckligtvis finns det en drös fantastiska små knep som kommer rädda dig undan alla dessa små missöden igen. Vi har samlat ihop 10 olika knep som du kanske inte hört om förut.

Mogen avocado

Vi har nog alla stått där och klämt på avokadon i mataffären i ett försök att hitta en som är tillräckligt mogen. Det finns dock ett enklare sätt!

Ta bort det lilla skaftet och se på färgen i gropen som blir. Är den grön så är avokadon omogen, är den brun så är den övermogen, men är den gul så är den alldeles perfekt!

Bruna bananer

Att bananer blir bruna kan kännas oundvikligt, men det behöver inte vara så. Anledningen till att bananer blir bruna kallas Etylengas och den frigörs främst genom bananernas stjälk. Genom att linda in bananens stjälk i en bit plastfolie så stannar gasen innanför plasten och på så sätt blir bananen inte brun lika snabbt.

Hållbar champagne

Det här är ett trick som många är oense om. Vissa anser att det är en myt medan andra hävdar att det fungerar, men oavsett vart du står så kan det vara värt att testa. Om du har champagne över i en flaska så kan du nämligen testa att stoppa ned en sked i halsen på flaskan så att skedskopan vilar på öppningen. Den ska fungera lite som en luftblockare så att bubblorna håller sig kvar i champagnen, ungefär som en kapsyl. Det fungerar dock bara i två dagar, så det är inget mirakelknep.

Renare disk med citron

Pressar du citron och tänker slänga resterna i soporna? Testa istället att lägga in citronresterna i diskmaskinen. Citronen gör nämligen både din disk och diskmaskin gnistrande ren, och det kommer dessutom dofta underbart fräscht!

Matolja för att slippa tårar

Anledningen till att du gråter när du hackar lök är för att kroppen försöker skölja ur ögonen för att skydda dem från enzymerna som utsöndras från löken när den skärs. Testa att smörja in kniven i lite matolja så kapslas enzymerna in och du slipper gråta. 

Slipp sirapskladd med olja

När man ska mäta upp tjocka substanser som sirap, yoghurt eller honung så blir det oftast en massa klass. Sirapen fastnar i måttet och det kan kännas omöjligt att få ur allt. Testa att värma måttet eller smörja in det i lite matolja. Värmen och oljan gör att de kladdiga ingredienserna enkelt kan glida av måttet när du är klar.

Fryst plastfolie

Att dra av en bit plastfolie är lättare sagt än gjort. Den klibbar alltid ihop sig till en klump och fastnar i allt annat än vad man tänkt att den ska fastna på. Ett knep är att förvara plastfolien i frysen eller kylskåpet. När plasten är kall är den nämligen lättare att rulla ut.

Rumstempererat smör

Det behöver inte ta en evighet – du kan faktiskt klara det på bara 3 minuter! Du behöver en tallrik, ett glas, hett vatten och ditt smör. Häll upp det heta vattnet i glaset och låt stå i någon minut tills glaset är varmt. Häll ut vattnet och ställ glaset upp och ned över smöret på tallriken. Låt stå i två minuter och vips så har du mjukt smör!

Skala ingefära

… med en sked! Skär helt enkelt till den bit ingefära du tänker använda och skär bort alla små knölar. Den använder du toppen på skeden för att skapa den. Resultatet blir perfekt och mycket bättre än när du använder en kniv eller potatisskalare.

Förhindra att det kokar över

En träslev eller liknande kan hindra ditt pastavatten från att koka över. Lägg sleven tvärs över kastrullen och vattnet kommer hålla sig på plats. Sleven gör så att bubblorna går sönder och blir till vatten igen. Det känns nästan som magi!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar