fbpx
Hem Dryck Midsommarsnaps: 10 klassiker du inte får missa på midsommar

Midsommarsnaps: 10 klassiker du inte får missa på midsommar

av Maria Starberg

Snapsen vi dricker idag härstammar från brännvinet som kom till Sverige på 1400-talet. Vi började krydda brännvinet med bland annat kummin, anis, fänkål och malört, och på så vis föddes akvaviten – livets vatten på latin. För att brännvin ska få kallas akvavit krävs tydlig karaktär av kummin och dill, saknas detta kallas det istället kryddat brännvin. Våra grannländer tillverkar också akvavit i sin egen stil. Dansk akvavit brukar ha en tydlig dillkaraktär, medan den norska akvaviten ofta är ekfatslagrad.

Sedan mitten på 90-talet säljer Systembolaget en samling med 10 snapsar, varav många av de riktiga klassiker. Hälften i samlingen är akvavit och hälften kryddat brännvin. Vi ska ta en närmare titt på dessa, hur de skiljer sig smakmässigt och vad man eventuellt kan äta till.

Akvavit

O.P. Anderson
Vi börjar med en gigant på snapsscenen. En historisk snaps som anses vara urfadern till svensk akvavit. Den är traditionellt kryddad med kummin, anis och fänkål, och är även ekfatslagrad för att runda av smakerna. En klassiker vid alla våra högtider, och inte minst midsommar. Varför inte till en smörgåstårta?

Skåne Akvavit
Denna snaps innehåller samma kryddning som O.P. Anderson, men i mindre mängd. Resultatet är en något mildare, mindre kryddig snaps, men som ändå har allt som krävs för att bli kallad akvavit. Toppen till sillen!

Gammal Norrlands Akvavit
Gammal Norrlands är en akvavit som lutar lite åt den norska stilen. Vi hittar återigen kummin, anis och fänkål men även ett par månaders lagring på sherryfat. Just den där fatlagringen ger ett avrundat och mjukt avslut som blir härligt till ostbrickan.

Läckö Slottsaquavit
Läckö Slottsaquavit är med sin dillkryddning ett något modernare inslag, närmare den danska stilen av akvavit. Utöver dillfrö innehåller den även koriander och kummin. Perfekt till matjessillen och strömmingen.

Herrgårds Aquavit
Ett resultat av efterkrigstiden är Herrgårds Aquavit en lyxig och fyllig snaps kryddad med kummin, fänkål och koriander, och sedan avslutad med både maltwhisky och lagring på sherryfat. Här kan det vara gott att para med salta och rökta rätter från både kött och fisk.

Kryddade brännvin

Östgöta Sädesbrännvin
Det här kryddade brännvinet tillverkades ursprungligen i Söderköping och är smaksatt med russin och honung, och sedan lagrat på whiskyfat. Något sötare i stilen och passar utmärkt till kallskuret eller grillat.

Hallands Fläder
En relativt ung skapelse smaksatt med frisk och blommig fläder och som dessutom har en liten härlig sötma. Hittar ofta hem hos de som kanske inte är så förtjusta i klassiskt kryddat brännvin eller akvavit. Prova till räkor och andra skaldjur!

Örtagårdsbrännvin
Det här är precis vad det låter som, brännvin kryddat med örter från trädgården. Det innebär mer exakt rosmarin, timjan och citron, och utmärker sig med en örtig lammrätt.

Rånäs
Rånäs har tydlig karaktär av apelsin och kanel och innehåller även en liten del cognac. Det här kan ju låta lite juligt kan man tycka, men kan faktiskt te sig alldeles finfint till midsommarens chokladdesserter.

Bäska Droppar
Sist ut i samlingen är något av en åsiktsdelare. Kryddad med malört gör den rätta för sitt namn och är rejält besk. ”En äkta svensk bitter” säger vissa, ”tvi vale” andra. Oavsett vilken sida man finner sig på sägs malört vara bra för matsmältningen, och Bäska Droppar rekommenderas först och främst som något att dricka som en digestif – efter maten.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar