Hoppas sommarkänslorna drabbat dig för fullt denna midsommarvecka. Kanske har du mycket att förbereda, så vi satsar på mat som går riktigt snabbt att laga.
Måndag: Falafelrulle med surkål
Med färdigköpt falafel och hummus är det här riktigt snabbt tillagat. Och om vädret lockar, varför inte rulla in alltsammans i lite folie och äta under en stilla middagspromenad?
Du behöver:
1 rödlök
2 msk färskpressad limejuice
400 g fryst eller färsk falafel
4 stora tortillabröd
250 g hummus
2 avokador
2 dl surkål
2 dl hackad färsk koriander
srirachasås
Gör så här:
Skala och skiva rödlöken tunt och blanda den med limejuice i en skål.
Värm falafeln enligt anvisning på förpackningen. Värm tortillabröden. Skiva avokadon.
Bred hummus på bröden. Fördela surkål, avokado, falafel, rödlök och koriander på dem och toppa med sriracha. Vik ihop till en rulle.
Tisdag: Sallad med salami, fetaost och oliver
Denna dag tar vi en snabb sväng till medelhavet för att hitta inspiration till en sallad.
Du behöver:
1 huvud romansallad
200 g salami
1 ½ dl gröna oliver
2 orangea paprikor
1 rödlök
150 g fetaost
1 kruka färsk basilika
salt
1 ½ msk crema di balsamico
svartpeppar
Gör så här:
Skär eller riv salladen i bitar. Strimla salamin och paprikorna, skiva löken tunt.
Blanda sallad, salami, oliver, paprika och lök i en skål. Smula över fetaost och riv över basilika. Krydda med salt och peppar och ringla över lite crema di balsamico.
Onsdag: Krämig laxpasta
Lite vardagslyx mitt i veckan, klar på under halvtimmen.
Du behöver:
500 g färsk fettuccine
1 gul lök
1 fänkålsstånd
2 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
½ citron
salt
svartpeppar
180 g kallrökt lax
dill till garnering
ärter till servering
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Värm ärterna.
Skala och hacka löken, strimla fänkålen. Stek dem i lite olja tills de mjuknar. Häll i vinet och låt puttra några minuter. Häll i grädde och smula ned buljongtärningen. Låt koka ihop i cirka 10 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Skär laxen i strimlor, och lägg ned i såsen. Dekorera med dill, servera tillsammans med pasta och ärter.
Torsdag: Len soppa med rostad broccoli
Broccolin får en extra angenäm smak när den rostas. Här mixas den sedan till en krämig soppa tillsammans med bönor som gör den extra proteinrik och mättande.
Du behöver:
400 g broccoli
1 ½ msk olivolja
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 frp kokta vita bönor, à 380 g
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
½ tsk chiliflakes
½ dl rostade pumpakärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär broccolin i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Blanda med olivolja salt och peppar, och rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Broccolin ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.
Häll av och skölj bönorna. Värm olja i en gryta och pressa ned vitlöken. Fräs i några minuter. Tillsätt broccolin, bönor, vatten, buljongtärning, grädde och chiliflakes. Låt koka upp och koka i cirka 3 minuter.
Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar och ringla över olivolja och strö över chiliflakes och pumpakärnor. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd.
Fredag: Kreolsk gryta med fläskfilé och kryddstark korv
Familjefavorit som också duger som bjudmat – det är bara att dubbla receptet om ni är många.
Du behöver:
3 dl ris
500 g fläskfilé
1 kabanoss
1 röd paprika
1 msk smör
½ tsk mejram
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
15 cornichons (inlagda smågurkor)
1 dl syltlök
100 g svarta oliver
sallad till servering
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Skär korven i skivor. Kärna ur och strimla paprikan.
Bryn fläskfilé och korv i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Tillsätt paprikan och låt den steka med i cirka 1 minut. Krydda med mejram, salt och peppar.
Strö över mjölet, och häll på grädden. Blanda ned cornichons, syltlök och oliver. Låt koka under lock i cirka 10 minuter.
Servera tillsammans med nykokt ris och en fräsch grönsallad.