Hem Övrigt Så enkelt gör du bästa matjessilltårtan till midsommar

Så enkelt gör du bästa matjessilltårtan till midsommar

av Maria Starberg

När den här matjessilltårtan gjort entré brukar den få stanna, och om du bjuder någon på den så bör du vara beredd på att dela med dig av receptet. 

Det förbluffande enkla receptet

Som så ofta när det gäller mat, tas en tradition från en region och görs om till något eget. Den holländska mattraditionens matjessill har här använts i en svensk smörgåstårta. Och kombinationen är sagolik! 

Som egen måltid räcker den här matjesilltårtan till att mätta 6 personer. På en buffé med annat räcker den förstås till fler. Tårtan går utmärkt att förbereda dagen innan, och smakar gott även dagen efter, så var inte rädd för att göra lite extra.

Du behöver:
6 skivor kavring, skurna på längden
200 g finhackad matjessill
4 dl crème fraiche
200 g färskost
4 hårdkokta ägg, finhackade
3 msk senap
3 tsk vitvinsvinäger
½ tsk socker
½ dl dill, finhackad
½ dl gräslök, finhackad
½ tsk svartpeppar

Till garnering:
1 röd lök, tunt skivad
200 g matjessill
4 hårdkokta ägg, skivade
1 dl dill, i vippor

Gör så här:
Häll matjessillen till fyllningen i en sil och låt rinna av. Blanda crème fraiche och färskost, och tillsätt ägg, senap. socker, vinäger, dill, gräslök, salt och peppar. Blanda och dela i två skålar. Finhacka den avrunna matjessillen. Blanda med hälften av röran. 

Kantskär kavringsskivorna och lägg två skivor bredvid varandra på ett serveringsfat. Bred på hälften av sillröran. Lägg på två brödskivor på andra ledden och bred på resten av sillröran. Lägg på de sista två brödskivorna på samma ledd som de första, och bred crème fraiche-röran utan sill över tårtan och runt kanterna. Täck med plastfolie och ställ kallt en stund.  Under tiden kan du läsa mer om midsommar här.

Före servering, garnera tårta med sillfiléer, eventuellt skurna i tunna “strängar”, äggskivor, lökringar och dillvippor. 

Visste du det här om matjessill?

  • I Sverige konsumerar vi 3000 ton matjessill per år, och 80 procent av hela årskonsumtionen under en enda helg – midsommar.
  • Namnet matjessill kommer ursprungligen från det nederländska maatjesharing, som betyder jungfrusill, då sillen fångades innan den blivit könsmogen.
  • Fetthalten ska ligga på mellan 16 och 18 procent. En alltför mager sill ger ett torrt och hårt resultat, medan en alltför fet sill ger för mjuka filéer.
  • Sillinläggningar är ett sätt att bevara sillen. De finns dokumenterade åtminstone sedan 1400-talet. Svensk kryddsill, dit matjessillen räknas, finns dokumenterad sedan 1918.
  • Matjessillen får först mogna i en lag med ättika, socker, salt och kryddor. När den flyttas till mindre burkar fylls de med en ny kryddlag.
  • Matjessillen brukar vara smaksatt med kanel, kryddpeppar och kryddnejlika. Ofta tillsätts även sandelträ, som ger den röda färgen.
  • Sill är rik på omega 3, D-vitamin, jod och selen.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar