Hem Övrigt Coleslaw – gott till grillat

Coleslaw – gott till grillat

av Maria Starberg

Krämig, krispig och smakrik är en coleslaw ett utmärkt tillbehör till grillat, men i många länder äts den också på varmkorv och hamburgare eller i en sandwich. Värt att tänka på om det mot förmodan skulle bli lite över. Här får du förslag på två olika varianter – en enkel, och en med extra allt. 

Vad är coleslaw?

En rätt god röra som finns i plastburkar i kyldisken i mataffären, säger du kanske. Ja. Men det är också ett rätt nyttigt tillbehör som du snabbt och lätt kan göra själv och därmed slipper stabiliseringsmedel, surhetsreglerande medel och konserveringsmedel. 

Coleslaw kommer från nederländskans koolsla, som betyder kålsallad. Och en kålsallad är precis vad den är, även om den med tiden fått lite olika karaktär på olika platser. Första gången koolsla nämns i skrift är i receptsamligen De Verstandige Kock, Den förståndiga kocken, från 1770, där författarens hyresvärdinna blandade strimlad vitkål med smält smör, vinäger och olja, påminnande om det vi i Sverige idag kallar pizzasallad. 

Enligt en av USA:s mest sålda kokböcker, The Joy of Cooking, är rå kål den enda ingrediens som alltid finns i en coleslaw, men vilken typ av kål som ska användas, om dressingen ska vara en vinägrett eller en krämigare dressing med majonnäs, yoghurt eller crème fraiche, om coleslaw ska innehålla morötter, paprika, ananas, pickles, lök, örter eller till och med bacon – det är upp till var och en. När vi i Sverige pratar om coleslaw tänker vi oss oftast en lite krämigare variant, och det är den vi ger förslag på här, men det är alltså fritt fram att experimentera fram din egen favorit!

Klassisk, enkel coleslaw

Det här varianten påminner om den som oftast säljs färdigförpackad i affärens kyldisk. Förbered den gärna dagen innan ni ska äta den, så hinner smakerna gifta sig ordentligt. 

Du behöver:
400 g vitkål
2 morötter
1 gul lök
2 dl crème fraiche, gärna den fetare varianten
1 dl majonnäs
2 tsk fransk senap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Finstrimla vitkålen, skala och riv morötterna, skala och finhacka löken. Blanda samtliga ingredienser väl i en skål, och låt stå kallt minst en timme före servering.

Lyxig coleslaw extra allt

Medan den ovan är ett enkelt tillbehör som låter huvudrätten glänsa, är det här kanske snarare den du väljer för att coleslaw är så himla gott! 

Du behöver:
300 g rödkål
300 g vitkål
1 morot
1 gul lök
1 tsk salt
1 äpple, gärna syrligt
4 msk majonnäs
2 ½ dl turkisk eller grekisk yoghurt, 10 % fetthalt
2 msk strösocker
½ dl vitvinsvinäger
1 msk färskpressad citronjuice
1 vitlöksklyfta
2 krm senapspulver
2 krm svartpeppar
1 dl sultanarussin
1 dl hackade, rostade valnötter
2 pkt bacon

Gör så här:
Strimla kålen fint. Skala och grovriv moroten. Skala och dela löken, och skär den i tunna skivor. Lägg alltsammans i en bunke och tillsätt salt. Låt stå i en timme. Krama ur vätskan ur grönsakerna och lägg dem i en skål. 

Dela och kärna ur äpplet. Skär det i små tärningar och blanda med kål, lök och morot. 

Blanda majonnäs, yoghurt, socker, vinäger, citronjuice, pressad vitlök, senapspulver och peppar till en dressing. Häll denna över kålen, och blanda till önskad krämighet. Låt stå kallt. 

Före servering, strimla bacon och stek till små knapriga chips. Strö bacon, valnötter och russin över din coleslaw.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar