Temperaturerna börjar leta sig uppåt i större delarna av vårt avlånga land. Kanske kan du duka för middagen ute på balkongen eller i trädgården? Eller öppna fönstret för att njuta av sommaren tillsammans med veckans fem enkla middagar.
Måndag: Pasta med grönkål och knapriga frön
En snabblagad vegetarisk pastarätt, som inte ger avkall på smakupplevelsen. Rensa gärna kylskåpet på saker som riskerar att gå förlorade annars – en bit zucchini, en snutt purjolök, en paprika som börjar skrumpna, en ensam morot … Skär i lagom bitar och blanda ned. Koka gärna extra pasta för att använda till pastasallad imorgon.
Du behöver:
300 g valfri pasta
250 g grönkål
3 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl riven cheddar
½ tsk salt
svartpeppar
½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skär bort den hårda mittsträngen i grönkålen, och strimla resten. Lägg i kastrull tillsammans med grädde och buljongtärning. Koka upp och pressa i vitlöken. Sjud i cirka 3 minuter, tillsätt osten och låt den smälta.
Smaka av med salt och peppar, och servera tillsammans med pastan. Toppa med pumpa- och solroskärnor.
Tisdag: Pastasallad niçoise
Klassisk sallad, med tillägg av pasta för att mätta mer. Servera gärna tillsammans med en baguette, eller annat gott bröd.
Du behöver:
300 g valfri pasta
300 g haricots verts
2 ägg
250 g körsbärstomater
½ gurka
1 liten rödlök
2 burkar tonfisk i olja, à 200 g
12 sardellfiléer
1 ½ dl kalamataoliver
Till dressing:
¾ dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 tsk honung
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, häll av och spola i kallt vatten. (Om du inte kokade extra dagen innan och har pastan färdig.)
Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten i 2–3 minuter. Låt rinna av och svalna. Mjukkoka äggen. Spola dem i kallt vatten, skala och skär i klyftor.
Halvera tomaterna. Skala gurkan och halvera den på längden. Gröp ur kärnorna och skär den i skivor. Skala och skiva löken tunt. Blanda alla ingredienser utom äggen i en stor skål.
Vispa ihop olja, vinäger, senap och honung. Skala och pressa i vitlöken. Krydda med salt och peppar.
Servera salladen med ägg och dressing, och eventuellt även bröd .
Onsdag: Torskrygg med pepparrot och örter
En lite piggare, somrigare variant av koketorsk med pepparrotssmör.
Du behöver:
600 g potatis
600 g torskrygg
salt
svartpeppar
smör
½ kilo gröna ärter
Till ört- och pepparrotsröra:
2 msk färsk riven pepparrot
2 krukor färsk dill
2 krukor färsk persilja
2 citroner
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Lägg ärterna i kokande vatten och låt dem bli varma. Låt ett par matskedar smör smälta över dem, och strö över en tesked flingsalt.
Finhacka dill och persilja, och riv skalet av citronen. Blanda med pepparrot i en skål, och tillsätt flingsalt.
Salta och peppra torskryggen. Hetta upp en stekpanna med smör, och stek torsken i cirka 3 minuter på varje sida. Pressa lite citronsaft över fisken.
Servera fisken toppad med ört- och pepparrotsröra, med potatis och ärter till.
Torsdag: Gratinerad löksoppa
Soup à l’oignon, uppfunnen av Ludvig XIV eller inte, men mättande och mumsig för dig som vill drömma dig ned till Frankrike en torsdagsmidddag.
Du behöver:
3–4 gula lökar
2 msk smör
1 msk rapsolja
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 lagerblad
2 timjankvistar
1 dl torrt vitt vin
salt
svartpeppar
Till gratinering:
4 skivor vitt bröd
2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Skala och skiva löken. Fräs den i smör och olja i en gryta tills den blir blank och börjar få färg. Tillsätt vatten, buljongtärningar, lagerblad och timjan. Koka under lock på svag värme i cirka 20 minuter.
Tillsätt vin och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på grill 250 grader. Rosta brödskivorna och skär dem i stora bitar. Häll upp soppan i ugnssäkra soppskålar. Strö över brödbitarna och riven ost, och gratinera i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter. Garnera eventuellt med lite färsk timjan.
Fredag: Lammkotletter med bakade tomater och klyftpotatis
Läckra lammkotletter med busenkel men gudomligt god sås. Tomaterna är goda, men om det känns som för mycket jobb kan du enkelt byta ut dem mot en enkel grönsallad.
Du behöver:
1 kg bakpotatis eller andra stora potatisar
2 msk olivolja
1 msk rosmarin
flingsalt
8 dubbla lammkotletter
smör
flingsalt
Till såsen:
1 hel vitlök
smör
nymald svartpeppar
2 sardellfiléer
1 dl vatten
½ msk kalvfond
2 dl crème fraiche
1 tsk soja
2 msk hackad färsk rosmarin
Till tomaterna:
4 stora tomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
25 g valnötter
1 msk ströbröd
½ dl hackad bladpersilja
flingsalt
svartpeppar
½ dl finriven parmesanost
1 ½ msk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna och lägg dem i en smord, ugnsfast form. Hacka lök, vitlök och valnötter, och blanda med ströbröd och persilja. Fördela hacket över tomaterna. Salta och peppra, strö på parmesanost och droppa över olivolja. Gratinera dem mitt i ugnen i 12–15 minuter.
Vrid upp ugnen till 250 grader. Borsta potatisen och dela varje potatis i 6–8 klyftor. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av. Lägg i bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över olja, strö över rosmarin och salt och blanda. Stek i övre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Vänd några gånger under tiden.
Skala och skiva vitlöksklyftorna. Fräs i smör i en kastrull på svag värme i några minuter, utan att de tar färg. Finhacka sardellerna, och rör ned dem, vatten, fond, crème fraiche och soja i kastrullen. Låt koka ihop i några minuter. Mixa såsen slät och blanda i rosmarin.
Stek lammkotletterna i smör i en stekpanna, cirka 2–3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Värm eventuellt tomaterna lite igen, och servera kotletter med potatis, tomater och den smaskiga såsen.