Hem Bröd Baka grissini – enkelt italienskt tilltugg

Baka grissini – enkelt italienskt tilltugg

av Maria Starberg

Från början bakades de för att underlätta vid en magåkomma, men populariteten spreds och idag är de italienska brödpinnarna omtyckta över hela världen. Baka dina egna, till sommarbuffén, till soppan, att knapra på vid fredagsmyset eller medan du sitter hemma och jobbar. 

Ett bra grundrecept

Använd gärna det här receptet som utgångspunkt, men du kan ersätta honung med strösocker, olivolja med annan olja, eller tillsätta ett ägg i degen om du vill. Och sedan variera smaksättning enligt vad du tycker om och är sugen på.

Till 30 brödpinnar behöver du:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 ½ msk olivolja
1 tsk honung
2 krm salt
5 dl vetemjöl, gärna durumvete

Gör så här:
Smula ned jästen i en bunke, och rör ut den i det fingervarma vattnet. Tillsätt olivolja, honung och salt. Blanda ned mjölet, och arbeta degen väl, för hand cirka 10 minuter, i maskin cirka 5 minuter. Låt jäsa täckt med bakduk i cirka 40 minuter. 

Stjälp upp degen och dela den i 30 jämnstora bitar. Rulla ut en degbit i taget till en cirka 25 cm lång pinne. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa cirka 20 minuter. 

Sätt ugnen på 175 grader. Grädda dina grissini i cirka 20 minuter, och låt dem sedan ligga luftigt på galler i cirka 1 dygn så att de torkar. 

Förslag på smaksättningar

Gissningsvis har du någon favoritörtkrydda, och det är fritt fram att pröva egna kombinationer. Men om fantasin tryter kommer här några förslag: 

  • Rulla pinnarna i vallmofrön innan du gräddar dem.
  • Tillsätt 3 dl parmesanost i degen, och rulla pinnarna i 1 dl sesamfrön innan du gräddar dem.
  • Tillsätt 2 msk tomatpuré och 1 msk torkad timjan – enklast innan du blandar i mjölet.
  • Tillsätt 6 finhackade soltorkade tomater, 2 msk färsk finhackad basilika och två pressade vitlöksklyftor före mjölet. Eller använd torkad basilika och vitlökspulver!
  • Hacka oliver, och blanda ned i degspadet innan du tillsätter mjölet.
  • Hacka sardeller och vänd ned i degspadet innan du tillsätter mjölet.
  • Tillsätt 1 ½ msk rivet citronskal och 1 ½ msk finhackad dill eller rosmarin före mjölet.
  • Tillsätt 2 msk lätt stötta kumminfrön i degen före mjölet.
  • Rosta och grovhacka hasselnötter att blanda i degen.
  • Mixa 1 dl persilja med lite av vattnet och blanda ned i degen.
  • Strö chilipulver över de färdiga pinnarna – eller varför inte rökt paprika?
  • Flingsalt! Det lyfter smakerna i samtliga övriga förslag. Men om du har högt blodtryck bör du förstås vara försiktig med det. 

Grissinins adliga anor

Viktor Amadeus II, hertig av Savojen och Aosta i nordvästra Italien, senare även kung av Sicilien och Sardinien, hade som barn en väldigt känslig mage, och värst blev problemen när han åt bröd. Hovläkaren don Baldo di Lanzo bad därför hovbagaren Antonio Brunero att skapa ett lätt bröd som skulle kunna väcka den unge hertigens aptit.

Bagare Brunero tog en bit av degen från det vanliga matbrödet, och drog ut till långa, tunna strängar. Väl gräddade var pinnarna frasiga och goda att knapra på, och den unge hertigen kunde äta dem utan problem. Brödpinnarna blev snabbt populära bland alla vid hovet, senare i hela staden Turin och spreds vidare över hela Italien. 

Napoleon Bonaparte ska ha varit så förtjust i grissini, som han kallade “les petits batons de Turin”, små turinska pinnar, att han såg till att det gick en särskild transport mellan Turin och Paris med främsta uppgift att se till att leverera detta bröd till honom. 

Men för den som inte har en hovbagare, och inte heller möjlighet att ordna med regelbunden transport från Turin, går det alltså alldeles utmärkt att baka dem i det egna köket. 

Du kanske också gillar