Hem ReceptPer Morbergs klassiska köttbullar – här är hans bästa recept

Per Morbergs klassiska köttbullar – här är hans bästa recept

av Redaktionen

Snart är det köttbullens dag – och ingen gör dem som Per Morberg. Hans recept på den svenska klassikern är fullt av smarta knep och små detaljer som gör hela skillnaden. Frågan är: gör du dem rätt?

Ingredienser du behöver:

  • 600 g blandfärs (nöt och fläsk)
  • ½–1 dl ströbröd
  • 2–3 dl vispgrädde (ev. med en skvätt mjölk)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • Smör till stekning
  • Salt, peppar – efter smak

Så gör du enligt Morberg:

  1. Blanda ströbröd med grädde (och ev. mjölk), låt svälla i cirka 10 minuter.
  2. Stek löken mjuk i smör – gärna med en nypa socker – låt svalna.
  3. Rör ihop ströbrödsblandning, lök, färs, ägg och kryddor till en jämn smet.
  4. Forma små köttbullar med fuktade händer.
  5. Stek dem i omgångar i rikligt med smör och en skvätt olja, cirka 5 minuter tills jämnt gyllenbruna.

Serveringstips och variation:

Traditionellt serveras köttbullarna med potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Vill du lyxa till det? Byt ut en del av färsen mot älg- eller hjortfärs – precis som Morberg gör i sin viltvariant.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Få det senaste nyheterna varje vecka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev