Midsommar har passerat med fantastiskt väder på flera platser runt om i vårt avlånga land, och värmen ser ut att hålla i sig. Därför bjuder vi denna vecka på enkla och lätta rätter som passar särskilt bra nu när dagarna är som varmast!
Måndag: Ärtpestopasta med fetaost
En snabblagad och enkel rätt med fetaost, grön pesto och sockerärtor. Perfekt en måndag då tiden kanske inte räcker till.
Du behöver:
400 g penne
150 g fetaost
150 g färska sockerärtor
1 msk olivolja
grön pesto
salt och peppar
Pesto:
250 g frysta, gröna ärtor
2 st vitlöksklyftor
40 g riven ost
½ dl olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Pesto: Lägg de tinade ärtorna i en bunke tillsammans med den rivna osten. Skala och pressa ned vitlök och tillsätt olivolja. Mixa samman med en stavmixer till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en panna med lite olivolja och fräs sockerärtorna så de mjuknar en aning. Krydda med en nypa salt och svartpeppar och lägg upp på en tallrik.
Häll av pastan och blanda i peston. Tillsätt sockerärtorna och smula ned fetaosten. Lägg upp på ett fat och servera.
Tisdag: Sallad nicoise med tonfisk
En riktig sommarklassiker som mättar utan att kännas för mastig. Här har vi gjort den med tonfisk, ägghalvor, potatis och bönor.
Du behöver:
500 g små färskpotatisar
150 g haricots verts
4 hårdkokta ägg
200 g tonfisk på burk (i vatten)
200 g körsbärstomater, delade
1 liten romansallad
1 liten rödlök
2 dl oliver
½ dl kapris
400 g kokta kikärtor på burk
Dressing:
1 msk dijonsenap
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk socker
1 dl raps- eller solrosolja
salt och peppar
Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten. Dela de som är stora och låt svalna. Koka bönorna i saltat vatten tills mjuka, ca 5 minuter. Koka äggen.
Vispa ihop dijonsenap, vinäger, socker och olja till en dressing. Smaka av med salt och peppar och vänd ned i potatisen.
Häll av vattnet ur tonfisken och skär upp alla grönsaker. Fördela allt i en stor skål och servera med extra salt och peppar.
Onsdag: Sillklämma på matjes
Har du rester kvar från midsommar? Här är en silltallrik i portabelt format – perfekt att ta med på picknicken.
Du behöver:
200 g matjessill
600 g färskpotatis, kokt
1 knippe rädisa
1 rödlök
1 knippe gräslök
50 g smör
4 tunnbröd
2½ dl créme fraîche
1 ask krasse
svartpeppar
Gör så här:
Häll av sillen och skär i mindre bitar vid behov.
Skala och skiva potatisen. Skiva rädisorna och rödlöken tunt. Hacka gräslöken.
Bryn smöret i en liten kastrull under vispning.
Bred ut créme fraiche på tunnbröden. Toppa med potatis, sill, rödlök, rädisa och gräslök. Klipp över krasse.
Avsluta med att doppa i brynt smör och mal över svartpeppar. Rulla ihop och servera!
Torsdag: Kycklingpasta med spenat och parmesan
Supersnabb vardagspasta med en krämig sås. Måste vi säga mer?
Du behöver:
450 g kycklinglårfilé
300 g pasta
2 msk smör
2 dl créme fraiche Parmesan & Vitlök
65 g babyspenat
salt och peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Strimla kycklingköttet och fräs det i smöret i en stekpanna. Salta och peppra.
Rör ned créme fraiche och låt koka ihop i ca 5 min. Vänd ned spenat och pasta. Servera direkt.
Fredag: Grekisk pizza med kronärtskocka och fetaost
Med en färdig pizzabotten och en smakrik pastasås går det snabbt att bjuda på denna grekiska och italienska smakkombination. Mums!
Du behöver:
150 g fetaost
1 burk marinerade kronärtskockor (á 300 g)
2 färska tomater
2 dl pastasås (gärna tomat och chili)
1 förpackning pizzabottnar (á 2×185 g)
kalamataoliver
4 kvistar oregano
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Smula fetaosten och låt kronärtskockorna rinna av. Skiva dem och tomaterna.
Lägg pizzabottnarna på plåtar och bred ut pastasåsen. Fördela kronärtskockor, tomater och oliver på bottnarna och avsluta med den smulade fetaosten.
Grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 5-7 minuter eller tills de fått färg.
Garnera med plockade oreganoblad och svartpeppar.