fbpx
Hem Dryck Pizzavin – Ska man verkligen välja det enklaste?

Pizzavin – Ska man verkligen välja det enklaste?

av Maria Starberg

Pizzavin är en utbredd term hos de flesta av oss. Ofta ett medelfylligt, fruktigt rött vin valt efter resonemanget att pizzan, i sig en ganska enkel maträtt, också passar bäst med ett enkelt vin. Men med ganska små medel och lite eftertanke kan man lyfta den här upplevelsen och ta samspelet mellan pizza och vin till en ny nivå.

Håll utkik för det här…

Det finns ett par riktlinjer att gå efter när det handlar om att para mat och vin i allmänhet, och dessa är utmärkta att ha i åtanke även här. En anledning till att vi ofta väljer just rödvinet till pizzan beror till stor del på tomatsåsen, som gifter sig förträffligt med rödvin. Om man dessutom lägger på skinka eller svamp kan man med fördel välja ett lite kraftigare rött vin, då osten och skinkan tillsammans mjukar upp strävheten i vinet.

…Men se upp för det här!

Beska smaker och strävheten i röda viner går sällan bra ihop, och detsamma gäller pålägg med hetta. Exempel här är ruccola och stark salami. Då bör man istället välja ett vin med mindre strävhet, eller lite sötma. Dessutom triggar alkohol och hetta varandra, så att båda blir tydligare. Vissa ingredienser med mycket umami, som sardeller och soltorkade tomater, kan också bli stökigt med just strävheten i röda viner, och bör paras med ett fruktigare och lättare vin. Med det detta sagt ska man inte vara rädd för att prova nya saker.

Skippa tomatsåsen!

Om man bestämt vill ha en umamistinn pizza med lufttorkad skinka och heta jalapeños, så kan det vara en god idé att skippa tomatsåsen. Det kallas då för en pizza bianco, och öppnar upp för samarbete med en arsenal vita viner. Till exemplet ovan föreslås ett halvtorrt vitt vin, då sötman dämpar den brännande jalapeñohettan. Om det dessutom finns en fet ingrediens, exempelvis crème fraiche, kan ett fruktigt mousserande vin agera matchning. Syran i vinet och fetman i crème fraichen blir ett härligt möte!

Experimentera och upptäck

Pizzan är ett kul sätt att prova sig fram på, speciellt om man gör den hemma och själv kan kombinera sina tillbehör. När man utgår från samma grund blir det tydligt vad som passar bra och mindre bra. Vem vet, ett fruktigt rosévin med en klassisk margherita kanske blir årets kombo?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar