fbpx
Hem DryckVin Friska och svalkande viner till varma sommardagar

Friska och svalkande viner till varma sommardagar

av Maria Starberg

Sommaren är här och med den varmare temperaturer. Det kan kännas passande att byta den mörka årstidens tyngre drycker mot sådana som svalkar i värmen. Ett tips är att servera de röda vinerna något svalare än vanligt, då detta ökar fräschören. Speciellt när de ska serveras i sommarvärmen. Här kommer 8 tips på krispigt och fräscht vin i olika färger.

Systembolaget

Steinschaden Grüner Veltliner
Österrike, nr 4320, 84 kr

Fruktigt och friskt vitt vin på Österrikes nationaldruva. Helt torrt och perfekt om man vill ha ett vin med mycket frukt och smak men utan sötma.


Systembolaget

Dr L Riesling
Tyskland, nr 7218, 89 kr

Krispig riesling från en av Moseldalens giganter. Päronfruktig med en liten honungstouch och en sockerbit som balanserar den höga syran. Restsötman gör att alkoholhalten endast är en smula över 10%, vilket bara ökar fräschören.


Systembolaget

Orballo Albariño
Spanien, nr 2696, 114 kr

Aromatiskt, tropiskt och torrt vitt från nordvästra Spanien. Med något fylligare kropp gör det sig väl till sallader, gärna med skaldjur, samt grillade grönsaker.


Systembolaget

Ruppertsberger Imperial Pinot Noir
Tyskland, nr 2974, 79 kr

Rött vin på pinot noir-druvan från södra Tyskland. Här hittar vi jordgubbar, hallon och andra sommarmogna röda bär. Utmärkt om man vill servera lättare rött till grillad fisk.


Systembolaget

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages
Frankrike, nr 5003, 89 kr

I Beaujolais gör man framförallt vin på druvsorten Gamay, som har ett tunt skal vilket ofta ger viner åt det ljusa och lätta hållet. Här hittar vi Gamay i en örtig och bärig stil med mjuk strävhet och balanserad syra.


Systembolaget

La Corte del Pozzo
Italien, nr 2340, 95 kr

Från Italiens Veneto, mer känd för sina fylliga Amarone-viner, har vi här ett mer lättsamt uttryck med toner av bland annat syrliga körsbär och örter. Varför inte prova till lite italienskt kallskuret?


Systembolaget

Bardolino Chiaretto La Sogara Rosé
Italien, nr 2363, 90 kr

Vi håller oss i Veneto för denna rosé. Toner av röda vinbär och blodapelsin tillsammans med endast 12,5% alkohol vittnar om ett vin i elegant stil, något som är ovanligt för denna relativt varma region.


Systembolaget

M de Minuty
Frankrike, nr 2590, 139 kr

Rosé från Provence har blivit en riktig klassiker. Här har vi ett utmärkt exempel på sydfransk rosé med inbjudande rödbärig frukt. Behagligt vin som går de flesta paletter till mötes.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar