Vi befinner oss mitt i semestertider och det är få av oss som vill spendera mer tid än nödvändigt framför den varma spisen. Därför bjuder vi här på fem enkla recept för veckans alla dagar som är både goda och snabblagade!
Måndag: Enkel Cacio e pepe
En klassisk italiensk rätt som hela familjen garanterat kommer gilla! Den går snabbt att slänga ihop och smakar dessutom fantastiskt gott.
Du behöver:
4 portioner makaroner
1½ dl parmesanost, finriven
2 tsk svartpeppar
50 g smör
salt
Gör så här:
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på paketet, men se till att koka makaronerna al dente.
Reservera en kopp (ca 2-3 dl) med pastavatten precis innan du häller av pastan.
Stek hälften av smöret tillsammans med svartpepparn i en stekpanna. Tillsätt hälften av pastavattnet. Låt koka upp.
Tillsätt pastan till stekpannan och ha i den rivna parmesanen. Bland väl tills osten har smält helt. Tillsätt eventuellt mer pastavatten tills du har önskad konsistens.
Servera med detsamma, gärna med lite extra parmesan!
Tisdag: Krispig kyckling med krämiga grönsaker
Det här är en personlig favorit! En snabb kycklingrätt som känns både lätt och fräsch utan att bli tråkig!
Du behöver:
ca 600 g kycklingfilé
paprikakrydda
chiliflakes
salt och peppar
Krämiga grönsaker:
500 g sparris
1 grön paprika
100 g salladslök
2 klyftor vitlök
250 g frysta sojabönor
60 g babyspenat
2 dl cremé fraiche Franska örter
salt och peppar
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Kyckling: Krydda kycklingfiléerna och bryn kycklingen på hög värme i ca 2 min per sida. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form och tillaga klart i ugnen i ca 15-20 minuter.
Krämiga grönsaker: Bryt av det träiga längst ned på sparrisen och dela i mindre bitar. Tärna paprikan och strimla salladslöken. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs alla grönsaker tillsammans med sojabönorna i ca 5 minuter.
Tillsätt créme fraiche och spenat till grönsakerna och låt allt fräsa tillsammans. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut kycklingen ur ugnen och servera tillsammans med de krämiga grönsakerna.
Onsdag: Laxpasta med grädde och citron
Lyxig vardagsmiddag med färsk pasta och lax i en sås på grädde och vitt vin. Garnera gärna med färsk dill vid servering!
Du behöver:
500 g färsk fettuccine
1 gul lök, finhackad
1 fänkål, strimlad
2 dl torrt, vitt vin
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
½ citron, saft
180 g kallrökt lax, i skivor
salt och peppar
dill till garnering
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Fräs lök och fänkål i olja tills löken är mjuk. Häll i vinet och låt puttra i några minuter.
Tillsätt grädde och smula ned buljongtärningen och låt såsen koka i ca 10 minuter.
Smaka av såsen med citronsaft, salt och peppar.
Skär laxen i strimlor och lägg ned den i såsen tillsammans med pastan och blanda. Servera med dill.
Torsdag: Gazpacho
En svalkande och matig grönsakssoppa som du mixar ihop på nolltid.
Du behöver:
600 g tomater
1 zucchini
1 gurka
1 klyfta vitlök
1 röd paprika
3 msk citronsaft
1½ msk balsamvinäger
½ dl olivolja
salt och peppar
Gör så här:
Skala gurkan och hacka alla grönsaker i stora bitar och lägg allt i en mixer eller matberedare.
Tillsätt citronsaft, vitlök, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar och mixa soppan till önskad konsistent.
Smaka av och krydda eventuellt med mer citron, balsamvinäger, salt eller peppar.
Ställ i kylen i minst 2 timmar och se till att röra om i soppan ordentligt innan servering. Garnera gärna med brödkrutonger och lite ringlad olivolja.
Fredag: Kotlett med padrons och rostad potatis
En festmåltid som passar en fredag och som inte tar mer än 30 minuter. Servera gärna med en krispig sallad!
Du behöver:
900 g potatis
2 msk olja
600 g benfri kotlett
200 g pimiento de padron
salt och peppar
bearnaisesås
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela potatisarna och blanda med hälften av oljan på en ugnsplåt, krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen först ca 15 minuter.
Bryn kotletterna i resten av oljan och krydda med salt och peppar. Lägg kotletterna på plåten med potatisen och stek dem tillsammans i ugnen med potatisen i ytterligare 5 minuter.
Rosta dina padrons i en stekpanna med lite salt och släng ihop en eventuell sallad. Servera kotletterna med potatis, padrons, sallad och bearnaisesås.