Hem Lättlagat Veckans enkla recept – vecka 33

Veckans enkla recept – vecka 33

av Maria Starberg

Oavsett om du har en lat dag eller kommer hem sent från jobbet och behöver fixa något snabbt så är dessa snabba och goda recept din räddning!


Måndag: Snabb korvgryta

En snabblagad och god gryta med falukorv som passar hela familjen. Servera gärna med ris!

Du behöver:
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
600 g falukorv
3 dl grädde
3 msk tomatpuré
1 msk sockerfri soja
1 krm svartpeppar, grovmalen
1 tsk sambal oelek
1 msk kalvfond
salt
svartpeppar
rucolasallad

Gör så här:
Skär lök, vitlök och purjolök i skivor och stek dem mjuka i smör på låg värme i en gryta.

Skär korven i 1 cm tjocka skivor och halvera dem. Höj värmen och stek korven tillsammans med löken.

När korven fått lite färg, slå på grädden och smaka av med kryddor och fond.

Låt det koka ihop i 5–10 minuter.

Servera toppad med ruccola tillsammans med ris.


Tisdag: Räksallad med avokado och ägg

Mättande räksallad med avokado, ägg och en underbar dressing som ger massor med smak. Använd gärna frysta sojabönor.

Du behöver:
Räksallad:
4 st ägg
480 g räkor (i lake)
2 st avokado
1 st romansallat
150 g sugarsnaps
1 st rödlök
100 g edamamebönor

Dressing:
100 g västerbottenost
4 msk vatten
1 msk olivolja
1 st citron
1 st krukor persilja
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Tina sojabönorna.

Dressing: Mixa samman riven ost, vatten, olja, citronsaft och persilja till en slät dressing med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Räksallad: Koka äggen mjuka. Spola dem i kallt vatten. Skala och halvera äggen. Sila av räkspadet. Skiva avokadon.

Strimla sallad och sugarsnaps. Skala och strimla rödlöken. Blanda sallad, sugarsnaps, rödlök och tinade sojabönor med dressingen i en skål.

Lägg upp salladsbasen i djupa tallrikar och toppa med räkor, avokado och kokta ägghalvor.


Onsdag: Black bean fajitas

Med några få ingredienser och en god kryddning blir det verkligen en fräsch, mättande och härlig rätt. Rödkålen som kramats i limesaft och salt är verkligen en höjdare.

Du behöver:
500 g rödkål
2 förpackningar svarta bönor
2 st avokado
1 st lime
2 st rödlök
2 förpackningar tortillabröd
3 dl grekisk yoghurt
1 förpackningar koriander
100 g fetaost

Gör så här:
Rödkålssallad: Finstrimla rödkål och lägg i en salladsskål. Blanda med pressad limesaft och salt. Krama kålen med händerna så att den mjuknar.

Refried beans: Häll av och skölj de svarta bönorna. Finhacka rödlöken. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek löken 2-3 min. Tillsätt bönor, pressad vitlök, paprikapulver, spiskummin, salt, chili flakes och cayennepeppar. Stek ytterligare 2-3 min.

Tillsätt vatten och äppelcidervinäger. Sjud 2-3 min, eller tills vätskan kokat in. Smaka av med lite salt och chiliflakes.

Tärna avokadon. Hetta upp en torr stekpanna och stek tortillabröd några sekunder per sida, så att de blir varma och får lite färg.

Fyll de varma tortillabröden med rödkålssallad, bönröran, fetaost, avokado, yoghurt och koriander. 


Torsdag: Krämig pastasallad med grillad kyckling

Krämig pastasallad med krispiga grönsaker och färdiggrillad kyckling som du svänger ihop på nolltid. Passar utmärkt både till vardags och till picknicken.

Du behöver:
1 grillad kyckling, hel
400 g pasta (gärna farfalle eller penne)
2 paprikor
1 gurka
250 g körsbärstomater
10 cm purjolök
400 g majs
1½ dl majonnäs
2 dl crème fraiche
örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Rensa och skär köttet från kycklingen i strimlor.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skölj pastan i kallt vatten och låt sedan rinna av ordentligt i en sil.

Lägg pastan i en rymlig bunke, strö på örtsalt och blanda.

Dela, kärna och skär paprikan i bitar. Skär gurkan och tomaterna i bitar. Strimla purjolöken. Häll av majsen.

Blanda crème fraiche med majonnäs.

Vänd ned alla ingredienser utan att mosa grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen en stund före servering.


Fredag: Krämig kycklingpasta med soltorkade tomater

Ljuvlig pasta med kyckling i en gräddig sås med gott om soltorkade tomater. Mums!

Du behöver:
400 g tagliatelle
600 g kycklingfilé
140 g soltorkade tomater
2½ dl vispgrädde
100 g parmesanost
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
½ tsk torkad basilika
1 msk kycklingfond
salt
svartpeppar

Gör så här:
Koka pastan efter anvisning på paketet.

Skala och riv vitlök. Strimla kycklingen och de soltorkade tomaterna. Hetta upp en stor stekpanna med olja och bryn vitlök, kyckling och basilika till en fin stekyta. Tillsätt soltorkade tomater och stek ihop.

Tillsätt fond, grädde och ½ dl av pastavattnet och låt det koka ihop i 4-5 min. Smaka av med salt och peppar.

Sila av pastan och blanda med kycklingsåsen. Vänd ner finriven parmesanost och servera meddetsamma.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar