När du lagar mat har du kanske märkt att många recept kräver lök. Det finns många olika sorters lökar och även om de ibland ser ganska lika ut skiljer de sig i smak. Nedan finner du en enkel guide för att välja rätt sort för varje maträtt.
Gul lök
Gul lök är nog den vanligaste löken att laga mat med. Den passar bra till alla recept och går utmärkt att karamellisera. Om ett recept inte anger vilken typ av lök du ska använda – välj då gul lök. De har ett högt stärkelseinnehåll vilket hindrar dem från att lösas upp även efter långa tillagningstider. Därför är den gula löken en utmärkt matlök för alla ändamål. Extra gott att göra löksoppa på eller som smaksättare i köttfärssås.
Röd lök
Rödlök brukar prydas i sallader och på smörgåsar delvis på grund av sin tilltalande djuplila färg (och peppriga smak) Den utmärkt att grilla och konsistensen blir syltig och inte mosig som gul lök tenderar att bli. Den går utmärkt att pickla eller ugnsbaka också.
Purjolök
Purjolök är mildare, mjukare och mer örtiga jämfört med andra lökar som vi nämnt här. Skiva dem tunt och ha dem som garnering på sallader eller mackor. De ger även en perfekt och balanserad smak i grytor och soppor. En purjolök är också vacker att lägga på grillen – gott blir det också! Det är främst det vita skaftet som man brukar äta på en purjolök, men ät gärna det gröna också – den är något starkare och otroligt vitaminrik.
Schallottenlök
Schalottenlök har en delikat och söt smak, men med en liten aning skarp smak. Du kan ersätta schalottenlök i nästan vilket recept som helst som kräver lök. Se bara till att du använder samma volym. Flera medelstora schalottenlökar motsvarar ungefär en liten gul lök.
Man brukar använda schalottenlök i såser och vinägretter. Den går utmärkt att ha i risotto eller halvera och rosta i ugnen tillsammans med kyckling.
Salladslök
Salladslök eller vårlök är en väldigt liten lök eftersom den skördas tidigt på året. Eftersom den är mild i smaken passar den utmärkt att äta rå i tillexempel sallad, i en salsa eller som dekoration. Den är även god att woka och grilla. Precis som purjolöken kan du äta hela salladslöken, både de vita och det gröna – men rotfästet vill du nog gärna slippa.
Silverlök
Silverlöken är mycket mildare och krispigare än den gula löken – därför passar de perfekt att skiva tunt och ha i en sallad, på macka, i en tomatsalsa eller guacamole. En nackdel med silverlök är att de inte håller lika länge som andra lökar.