Wallenbergare är en riktig klassiker inom svensk husmanskost – len, krämig och full av smak. Men hur får man dem riktigt saftiga med den där perfekta konsistensen? Niklas Ekstedt delar med sig av sina bästa knep för att lyckas. Hemligheten ligger i kalla ingredienser, rätt teknik och en noggrann stekning. Följ hans metod och imponera med en perfekt tillagad Wallenbergare hemma!
Ingredienser:
- 400 g kalvfärs
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 krm salt
- 4 äggulor
- 1 krm kryddpeppar
- Ströbröd
- Smör
- Olja att steka i (ej olivolja)
- 400 g gröna ärtor
- 1 gul lök
Gör så här
- Mixa färsen och saltet
Lägg kalvfärsen och saltet i en mixer och mixa samman. - Tillsätt grädden långsamt
Häll i grädden lite i taget samtidigt som du mixar, så att smeten blir fluffig. Viktigt: färsen, grädden och äggulorna ska vara riktigt kalla. - Blanda ner äggulorna
När smeten är jämn, vänd försiktigt ner äggulorna och blanda tills den blir krämig. Niklas Ekstedt rekommenderar att hålla smeten ganska fast för att lättare kunna forma biffarna. - Forma och panera
Dela smeten i fyra lika stora delar och forma försiktigt biffar. Lägg dem i ströbröd och vänd så att de täcks ordentligt på båda sidor. - Stek försiktigt
Hetta upp en panna med en matsked olja och en halv matsked smör. Stek biffarna på medelhög värme i cirka tre minuter per sida. De är klara när de känns fasta eller har en innertemperatur på 68°C. - Stek ärtor och lök
Finhacka löken och fräs den tillsammans med ärtorna i smör på medelhög värme. Salta efter smak. - Servera och njut
Wallenbergare serveras traditionellt med rårörda lingon och potatis eller ris.
Med dessa enkla men viktiga knep får du Wallenbergare som är både saftiga och smakrika – precis som de ska vara! Genom att hålla ingredienserna kalla, arbeta smeten varsamt och steka med rätt teknik får du den där klassiska, fluffiga konsistensen som gör rätten så speciell. Servera med de tillbehör du gillar bäst och njut av en riktig husmansfavorit som aldrig går ur tiden. Smaklig måltid!