fbpx
Hem Soppor Så lyckas du med din grönsakssoppa – 7 tips som höjer smakerna

Så lyckas du med din grönsakssoppa – 7 tips som höjer smakerna

av Redaktionen

Har du någonsin gjort en soppa och önskat att den hade lite mer smak och djup? Du är inte ensam! Soppa kan tyckas vara enkelt att laga men det krävs ändå lite kunskap för att få den perfekt! Här är 7 enkla knep för att lyckas nästa gång du ska laga den värmande måltiden

Tips 1: Sautera grönsakerna

För att lyckas med en god soppa är det viktigt att du bygger upp smakerna allt eftersom. Grönsaker som lök, vitlök, selleri och morötter är en del av de flesta sopprecept av en anledning – de bidrar med otroligt mycket smak. För att på bästa sätt få fram de här smakerna bör man som ett första steg sautera dem i olja eller smör. 

Tips 2: Eller rosta dem i ugnen 

Ett annat sätt är att rosta dina grönsaker i ugnen innan du lägger dem i soppan. Detta ger dom lite mer yta och koncentrerar deras smak (som i tips 1) vilket ger soppan en mer komplex smak.  

Tips 3: Mixa samman del av grönsakerna

Mosa samman ¾ av grönsakerna som du ska använda i din soppa för att få till en krämig konsistens – samtidigt som du får lite textur från grönsaksbitarna. Om du enbart vill ha en slät konsistens på soppan går det ju självklart utmärkt att göra puré av allt. 

Tips 4: Tänk på att ingredienserna har olika tillagningstid

Ärtor kokar snabbare än morötter. Så det är alltid bra att tänka på när du ska tillsätta dina grönsaker i soppan så att alla blir klara ungefär samma tid. 

Tips 5: Hacka i en lämplig storlek

Det kan vara svårt att veta i vilken storlek grönsakerna ska vara. Men föreställ dig istället hur stora du vill att de ska vara när de ligger på din sked. Rejäla, rustika soppor bör ha väl hackade, lagom stora grönsaker. Det ska inte vara jobbigt att få in i munnen. Även spenat, grönkål och liknande grönsaker bör också hackas, annars kan de vara svåra att äta. 

Tips 5: Salta din soppa sparsamt

Hur mycket salt du behöver beror på vilka ingredienser som du har i soppan. Vissa ingredienser som tomatpuré, konserverade grönsaker och buljong kan ha höga halter av natrium. Häll inte i massor av salt i början av tillagningen utan smaka av och justera med salt och peppar efter behov. 

Tips 6: En hemmagjord buljong är bäst 

När det kommer till soppor är fonden du använder faktisk den viktigaste ingrediensen. Dåligt smaksatt fond kommer att förstöra hela grytan med soppa. För klara soppor är hemgjord buljong alltid det bästa valet. En hemmagjord buljong är faktiskt enkelt att göra själv – och är även mycket bättre för både dig och miljön. Buljong som man köper i affären innehåller oftast mycket salter och palmolja. 

Tips 7: Tillsätt färska örter eller mejeri vid servering

Färska örter som persilja, basilika och koriander förlorar snabbt sin smak om de kokas i en varm soppa. Undvik därför detta. Om du istället strör på dem precis innan servering (när soppan är på tallriken) kommer de ge en härlig fräschör. Även en klick gräddfil eller grekisk yoghurt är alltid ett säkert kort – och är bra om du vill balansera en kryddig soppa eller balansera sötman i exempelvis rotfruktssoppor.  

.

Facebook Kommentarer

You may also like

Skriv en kommentar