fbpx
Hem Soppor Sagodessert och sagosoppor

Sagodessert och sagosoppor

av Redaktionen

Sagogryn är en stärkelseprodukt som ofta används i soppor och desserter. Grynen lämpar sig också bra till gröt, buljonger och puddingar. Äkta sagogryn tillverkas av märgen från sagopalmen, Metroxylou sagu, som du hittar i Sydostasien. Den typ av sagogryn som finns i vår del av världen brukar göras på potatis eller tapioka, och är näringsmässigt likvärdiga med originalen. Den som bjuder på en sagodessert brukar bli populär på barnkalaset. Vill du förvandla ditt barns fest till ett enda stort sagoland så kan du servera sagosoppa till kvällen.

Sagodessert med apelsin och banan – det här behöver du:

  • 0,5 dl sagogryn
  • 4 dl vatten
  • 2 apelsiner
  • 1 banan
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk socker

Så här gör du:

  • Koka upp vattnet.
  • Strö ner dina sagogryn under omrörning. Grynen ska koka tills de är genomskinliga och mjuka.
  • Låt din sagogröt kallna i kallt vattenbad. Rör om emellanåt.
  • Skala apelsinerna och bananen.
  • Skär frukterna i tärningar. Blanda ner dem i den kalla sagogröten.
  • Smaksätt med socker.
  • Vispa grädden till hårt skum. Vänd in den.
  • Häll desserten i en glasskål.
  • Strö några extra frukttärningar i toppen.

Svensk sagosoppa – det här behöver du:

  • 0,5 dl sagogryn (helst röda)
  • 1,5 l vatten
  • 1 dl russin
  • 2 dl jordgubbssaft

Så här gör du:

  • Koka upp vattnet. Strö ner sagogrynen medan du rör om.
  • Låt grynen koka tills de är genomskinliga och mjuka.
  • Tillsätt russin.
  • Smaksätt soppan med jordgubbssaften.
  • Låt den kallna.
  • Servera din soppa tillsammans med skorpor.

Dansk sagosoppa – det här behöver du:

  • 1 dl sagogryn
  • 1,5 l vatten
  • 100 g kärnfria katrinplommon
  • 1,5 dl socker
  • 4 äggulor
  • 2 msk citronsaft
  • 3 msk jordgubbssaft

Så här gör du:

  • Koka upp vattnet. Strö ner sagogrynen medan du rör om.
  • Lägg ett lock på kastrullen. Koka i ca 10 minuter.
  • Tillsätt katrinplommon.
  • Låt soppan fortsätta koka tills grynen är genomskinliga och mjuka. Rör om emellanåt.
  • Tag kastrullen av värmen.
  • Vispa socker och äggulor till skum. Vispa in lite av den heta sagosoppan.
  • Häll ner äggblandningen i din kastrull.
  • Värm sagosoppan till kokpunkten.
  • Tag soppan av värmen.
  • Smaksätt med citronsaften och jordgubbssaften.
  • Servera omedelbart. Gärna tillsammans med kex.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar