391
Vintern är på väg att slå till på allvar, och då brukar många svenskar vilja ha lite kraftigare efterrätter. När julen knackar på dörren kan det vara roligt att trolla fram udda efterrätter som bryter mot alla traditionella huvudrätter vi serverar. Lakritsmousse med melonglass, kokoskulor med citronsorbet samt rödgröd med vispgrädde och hackade mandlar är efterrätter som passar utmärkt efter jul- och nyårsmaten.
Lakritsmousse med melonglass – det här behöver du:
- 2 cm lakritsstång
- 0,5 dl vatten
- 2 msk socker
- 2 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 msk maizena
Till serveringen:
- 0,5 liter melonglass
- Riven lakritsstång
Så här gör du:
- Smält lakritsstången i vattnet över svag värme.
- Vispa socker och äggulor pösigt och vitt.
- Rör ner maizenamjölet och den smälta lakritsen.
- Koka upp allt under omrörning.
- Tag kastrullen av värmen.
- Låt smeten svalna medan du fortsätter röra.
- Vispa grädden.
- Rör ner grädden i den kalla smeten.
- Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i smeten.
- Häll lakritsmoussen i portionsskålar.
- Låt moussen stelna i kylskåpet (ca 4 timmar).
- Tag ut skålarna ur kylskåpet och riv över lite lakrits.
- Servera med en kula melonglass.
Kokoskulor med citronsorbet – det här behöver du:
- 2 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- 1 tsk sherry
- 1 dl socker
- 100 g smör
- 1 tsk pulverkaffe
- 1 msk kakao
Till serveringen:
- Citronsorbet
Så här gör du:
- Blanda kokosflingor, havregryn, pulverkaffe, kakao, socker och sherry.
- Tillsätt smöret och arbeta ihop alltsammans till en jämn massa.
- Ställ kallt.
- Forma massan till små kulor.
- Rulla kulorna i kokosflingor.
- Förvara kulorna i en burk med tättslutande lock på sval plats. Lägg folie mellan varje lager. Kulorna bör ätas efter ett par dygn eftersom de härsknar med tiden.
- Servera kulorna i små glasskålar. Ha i en stor kula citronsorbet (köpt eller hemmagjord) i varje portionsskål.
Rödgröd med vispgrädde och hackade mandlar – det här behöver du:
- 300 g röda vinbär
- 300 g hallon
- 150 g jordgubbar
- 150 g svarta vinbär
- 5 dl vatten
- 2 dl socker
- 3 msk potatismjöl
Till serveringen:
- Vispad grädde
- Hackade mandlar
Så här gör du:
- Snoppa bären vid behov och skölj dem sedan i kallt vatten.
- Häll bären i en gryta med vattnet. Koka upp.
- Låt dem sjuda på svag värme tills de är mosiga.
- Sila bort bären och pressa ur saften.
- Häll tillbaka saften i grytan tillsammans med sockret. Koka upp.
- Rör ut potatismjölet med lite kallt vatten till en redning.
- Tag kastrullen av plattan och vispa ner redningen. Krämen ska inte koka efter att redningen tillsatts!
- Häll upp krämen i små glasskålar.
- Strö socker på ytan så krämen inte skinnar sig.
- Låt krämen kallna.
- Vispa grädden och hacka mandlarna.
- Servera rödgröten tillsammans med grädden och de hackade mandlarna.
Facebook Kommentarer