Läskande sorbet är perfekt i sommarvärmen. Om du har en glassmaskin går det snabbt och enkelt att göra egen sorbet. Men det går faktiskt att göra goda varianter även utan glassmaskin.
Här har vi plockat fram tre recept på somriga smaker, varav en variant går att göra utan glassmaskin.
Hallonsorbet
Den här sorbeten kan du välja att sila om du vill ha en helt slät sorbet utan kärnor.
Du behöver:
- 500 gram frysta hallon
- 1 dl flytande honung
- 1,5 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 2 citroner
- 1 äggvita
- 1 dl färska hallon (till garnering)
Gör så här:
- Koka upp hallon, honung, socker och vatten. Låt svalna.
- Mixa slätt, och sila om du vill ha en slät sorbet.
- Blanda hallonpurén med juice från citronerna.
- Vispa äggvitan till vitt skum och blanda ner i hallonsmeten.
- Kör allt i glassmaskin och ställ i frysen.
Garnera sorbeten med färska hallon.
Blåbärssorbet på pinne
En läcker sorbet på pinne gör du med sockerlag med glykos och gelatinblad. Även den här bör köras i glassmaskin.
Du behöver:
- 1 liter blåbär (frysta eller färska)
- 1 citron
- 3 msk socker
- 1 dl vatten
- 1,5 gelatinblad
Till sockerlagen:
- 1,5 dl vatten
- 2 dl socker
- 2 msk glykossirap
Gör så här:
- Börja med sockerlagen: koka upp vatten och socker och rör tills sockret har löst sig.
- Tillsätt glykossirap och koka upp. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen i vattnet och sockret i en kastrull och värm försiktigt till 40 grader under omrörning tills gelatinblad och socker löst upp sig.
- Koka frysta eller färska blåbär och mosa eller mixa till en puré.
- Blanda sockerlag, blåbärspuré, och gelatinblandningen.
- Pressa i juicen från citronen i smeten och kör sedan allt i glassmaskin.
Sleva upp sorbeten i glassformar och tryck i en pinne. Ställ i frysen för att stelna i 2 timmar.
Citronsorbet
Den här sorbeten går att göra utan glassmaskin.
Du behöver:
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 4 citroner
- 2 st äggvitor
- 1 msk strösocker (till äggen)
Gör så här:
- Värm vatten och socker i en kastrull och rör tills sockret har löst sig.
- Pressa i juice från citronerna och koka ihop.
- Häll blandningen i en plastlåda och lägg i frysen i 4 timmar.
- Vispa upp äggvitor och strösocker tills du får ett styvt skum.
- Ta ut den frysta citronblandingen ur frysen och skrapa den porös med en gaffel.
Blanda citronblandningen med äggvitan och lägg i frysen i ytterligare 2 timmar.