fbpx
Hem Övrigt Så undviker du att maten blir dålig i värmen

Så undviker du att maten blir dålig i värmen

av Malin Toverud

Rötmånaden är snart här och livsmedel håller sig inte lika länge som de brukar. Begreppet kommer från bondepraktikan och avser en månadslång period från slutet av juli och en månad framåt.

Månaden kallas rötmånad på grund av värmen och den höga luftfuktigheten som ger gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt. Maten blir helt enkelt dålig lite tidigare än under svalare delar av året. Här gäller det att titta, lukta och smaka för att se om maten fortfarande går att äta.

Att tänka på när du handlar

Vissa har en bit att gå eller åka till livsmedelsbutiken vilket blir problematiskt om man handlar mat som behöver komma in i kyl och frys snabbt. Dessa livsmedel mår inte bra av att vara för lång tid i rumstemperatur eller – ännu värre – stekande hetta. Hur löser man detta? Jo, man tar med sig kylväskan till butiken.

Numera finns det självscanning i många butiker och då kan du packa ner kyl- och frysvaror direkt i kylväskan. Planera gärna din väg genom butiken, så att du plockar alla kyl- och frysvaror på samma gång, så att du slipper öppna och stänga kylväskan hela tiden. Lägg gärna frysvaror underst, och överst, i väskan och kylvarorna emellan.   

Planera noga

Precis som man ska planera sin tur genom matbutiken, så behöver man planera vad man ska äta och hur mycket mat som går åt. Det är extra viktigt den här tiden på året. Rester klarar sig ett par dagar i kylskåp, men efter det kan det vara svårt att behålla fräschheten för maten under rötmånaden.

Köp inte för mycket mat. Under just den här tiden på året ska man inte tänka så mycket på att “passa på” och köpa extra mycket av något som det är erbjudanden på. Mat som inte äts upp direkt riskerar att bli dålig och behöva slängas. Om du köper något på extrapris som du inte kommer att äta upp inom de närmaste dagarna – kom då ihåg att lägga livsmedlet i frysen direkt när du kommer hem.  

Ställ bara fram det som ska användas

Sommarkvällar inbjuder till måltider utomhus. Och det är fantastiskt härligt! Det viktiga att tänka på när man flyttar ut maten är att den snabbt blir dålig. Ta bara fram det som verkligen går åt. När du har tagit ett glas mjölk behöver paketet komma in i kylen igen. Hellre springa några extra omgångar fram och tillbaka till kylskåpet än att ett helt nytt mjölkpaket blir surt på en gång.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar