fbpx
Hem Bakning Gör egna munkar

Gör egna munkar

av Malin Toverud

Munkar är ljuvligt saftiga och söta. De kommer från USA där det finns stora kedjor som specialiserat sig på munkar i alla dess former och färger – med olika glasyr och strössel.

För det mesta är munkar runda med ett hål i mitten, men det finns även munkar i form av runda hela bullar med fyllning – till exempel äppelmos, sylt eller vaniljkräm. Ovanpå den fyllda munken har mat ofta socker. Även runda munkar med hål i kommer i sockrade varianter. Och det går faktiskt att baka egna munkar, även om det är lite trixigt och degen ska friteras. Men det är väl värt besväret.

Toppa sedan munken med det du tycker om – glasyr, chokladkräm, strössel eller nötter. Här har vi samlat recept på två olika varianter för inspiration.

Sockrade munkar

Här är ett recept på den klassiska sockrade munken.

Du behöver:

  • 1/2 paket jäst
  • 75 gram smör
  • 4 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1/2 citron
  • 12 dl vetemjöl

Till fritering:

  1. 1 liter neutral olja

Till garnering:

  • 1 dl strösocker

Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm degvätskan till 37 grader.
  • Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills all jäst har löst sig. Tillsätt sedan resten av vätskan.
  • Skölj och riv skalet av den halva citronen.
  • Tillsätt socker, salt, ägg, citronskal och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen) och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under en bakduk i 45 minuter.
  • Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut till en platta som är en halv centimeter tjock.
  • Stansa ut cirklar som är 10 cm i diameter, och stansa sedan ut ett litet hål i mitten av varje cirkel. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  • Hetta upp oljan till 180 grader.
  • Fritera munkarna – några i taget – 1 minut på varje sidan. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Häll ut strösockret på en platt tallrik.

Doppa munkarna i sockret medan de fortfarande är varma.

Fyllda vaniljmunkar

De här munkarna fyller du med vaniljkräm när de är färdigfriterade. Här använder vi färdig vaniljkräm, men det går förstås bra att göra egen om man vill.

Du behöver:

  • 1/2 paket jäst
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker (hälften i smeten och hälften till garnering)
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 6 dl vetemjöl

Till fritering:  

  • 1 liter neutral olja

Till fyllning:

  • 4 dl vaniljkräm

Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm degvätskan till 37 grader.
  • Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills all jäst har löst sig. Tillsätt sedan resten av vätskan.
  • Tillsätt hälften av sockret (spara resten till garnering), salt, ägg och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg.
  • Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  • Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar som du rullar till bollar.
  • Platta till bollarna lite med handen och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  • Hetta upp oljan till 180 grader.
  • Fritera bollarna i omgångar, en minut på varje sidan.
  • Låt de rinna av på hushållspapper.
  • Häll ut sockret på en platt tallrik och rulla munkarna i sockret medan de fortfarande är lite varma.

Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och stick in spritsen i sidan av munken och fyll med vaniljkräm. Så gott!

Facebook Kommentarer

You may also like

Skriv en kommentar