fbpx
Hem Kött Så lyckas du med det grillade köttet

Så lyckas du med det grillade köttet

av Malin Toverud

Många har plockat fram grillen och förbereder för härliga grillkvällar. När det gäller grillning handlar det mycket om att grilla vid rätt tidpunkt beroende på vilken typ att kött du ska grilla, det får inte vara för varmt och inte heller för kallt. Visst kött ska bara grillas snabbt på vardera sida och behålla en blodig mitt, medan andra typer av kött – till exempel fläsk och kyckling – måste vara helt genomstekta innan det serveras.

Här har vi samlat några goda råd för att lyckas med grillningen. Vad tycker du är viktigast att tänka på för att få till det perfekta köttet?

Grilltid efter styckdetalj och sorts kött

Vissa köttbitar är möra och kan ätas medium till rare. De bör grillas på hög värme en kortare tid. Exempel på sådana köttbitar är entrecôte och lammkotletter. Entrecôte är tacksamt att grilla eftersom det är relativt fett. Låt fettkappan sitta kvar så blir köttet saftigt och fint. Entrecôte kan grillas hel eller i skivor. Grilla först på hög värme under kort tid och lägg sedan köttet på en inte så het plats och låt köttet komma upp i rätt temperatur. Oxfilé kan vara extremt mört, se bara till att inte grilla köttet för länge eftersom köttet är relativt magert.

Andra sorters kött behöver längre tid för att bli genomgrillade och behöver därför ligga på lägre värme en längre tid – till exempel fläskkotletter, fläskkarré och fläskfilé. Fläskfilé är en av de vanligaste köttdetaljerna att grilla. Eftersom fläskfilé är relativt magert gäller det att se till att det inte blir för torrt. Linda gärna bacon runt fläskfilén, det ger köttet både smak och saftighet.

Lammkotletter är perfekta att grilla. Marinera gärna köttet innan med olivolja, citron, örter eller vitlök. Lammracks är en kotlettrad med benen kvar, den kan med fördel helgrillas under lock på indirekt värme.

Här är ungefärliga grilltider för olika sorters kött:

 • Entrecôte och lammkotlett 2-3 minuter på varje sida
 • Kycklingfilé 6 minuter på varje sida
 • Kycklingklubba 12-15 minuter på varje sida
 • Fläskkarré 3-4 minuter på varje sida

Använd stektermometer

Om du är osäker på hur snabbt det går för köttet att komma upp i temperatur på grillen, använd en stektermometer. Kom också ihåg att köttet fortsätter att stiga ett par grader när det tagits från värmen. Kött mår bra att vila en stund innan det skärs upp och serveras.

Här gradintervall att sikta på för olika sorters kött, beroende på om du vill ha köttet medium, rare eller well done:

 • Entrecôte 55-70 grader
 • Oxfilé 55-70 grader
 • Lammkotlett 58-70 grader
 • Lammracks 58-70 grader
 • Fläskfilé 70 grader
 • Fläskkarré 80-85 grader
 • Kycklingfilé 72 grader
 • Kycklingklubba 82 grader

Låt köttet ligga i marinad länge. Det går bra att förbereda köttet redan på morgonen och låta köttet ligga i en plastpåse med marinad i kylskåp över dagen. Servera gärna den grillade köttbiten med en sallad och en kall röra. Recept på kalla röror som passar till grillat hittar du här.

Har du testat att grilla kokt potatis? Halvera bara den kokta potatisen och lägg på grillen. Det blir supergott!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Peter juli 14, 2021 - 5:29 e m

Varför måste gris vara helt genomstekt och med de temperaturer du rekommenderar förstör du grisköttets smaker. Har inte funnits ett trikinfall på tamgris sedan 1979 och alla djur testas trots detta innan de går ut till kund.

Svara

Skriv en kommentar